Langdurige droogte: waterschap staat beregenen grasland en sportvelden met grondwater tijdelijk toe

6 juli 2018 om 15:12
nl
Vanwege de aanhoudende droogte verruimen de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel van 8 tot en met 17 juli de mogelijkheid om grasland en sportvelden met grondwater te beregenen. Normaal mag grasland in juni en juli tussen elf uur 's ochtends en vijf uur 's middags niet beregend worden met grondwater, om zo de voorraad te beschermen. Het opheffen van de beperkingen geldt voor iedereen die een vergunning voor beregenen heeft.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

De afgelopen weken heeft het nauwelijks geregend en is er veel water verdampt uit de bodem. Er wordt voorlopig ook weinig neerslag verwacht. Daardoor kunnen er problemen ontstaan op graslanden en sportvelden. Het gras is nodig als  ruwvoer voor koeien en zonder water kan er onherstelbare schade ontstaan aan sportvelden. Dat willen de Brabantse waterschappen met deze regeling voorkomen. Vanaf 1 augustus mag wettelijk weer de hele dag met grondwater beregend worden. 

Alleen als het echt noodzakelijk is
De waterschappen doen wel een dringend beroep op de vergunninghouders om alleen te beregenen als het echt noodzakelijk is. Zuinig zijn met water is zowel voor de landbouw als de natuur van groot belang. Om het watertekort op te heffen, is een langere periode van neerslag nodig.

De oproep aan burgers om binnen bepaalde tijden terughoudend te zijn met waterverbruik is ongewijzigd. Het grondwater dat gebruikt wordt voor het beregenen van grasland is niet hetzelfde als het water dat gebruikt wordt voor kraanwater. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!