'Beloond voor mijn durf': Kiki Bertens stunt op Wimbledon door Venus Williams uit te schakelen

6 juli 2018 om 18:05
"Ik heb moeilijke periodes gehad, maar ik ben in mezelf blijven geloven. Ik moest agressief blijven, durf tonen en dat heb ik gedaan. Daarvoor ben ik beloond." Kiki Bertens was uitermate blij na haar derde achtereenvolgende overwinning op Wimbledon. En wat voor een: ze schakelde verrassend Venus Williams uit.

De Bredase was in drie sets te sterk voor de vijfvoudig winnares van het grastoernooi. Door de stunt staat ze voor het eerst in haar carrière in de vierde ronde op Wimbledon.

Sluiter geloofde er in
Op papier was Williams topfavoriet. Maar Raemon Sluiter liet een dag voor de wedstrijd al blijken dat een zege niet uitgesloten was. Kiki's coach: "Venus is 38 jaar, ze speelt dit jaar niet heel lekker en heeft hier ook al twee keer de eerste set verloren."

Daar kwam een derde verloren eerste set bij. Bertens pakte twee breaks in de eerste drie games. Na een break van de Amerikaanse pakte ze meteen weer een servicegame van Williams af. Uiteindelijk won de nummer twintig van de wereld de eerste set met 6-2.

Verloren set
In de tweede set ging het gelijk op. Bij een 4-3 voorsprong verloor Bertens haar servicegame. Williams deed vervolgens hetzelfde bij 4-4, waardoor Bertens bij een 5-4 voorsprong voor de set mocht serveren. Een beslissing kwam er nog niet, Williams kwam op gelijke hoogte.

Na drie kwartier spelen in de tweede set volgde bij 6-6 een tiebreak. Die leek vrij makkelijk naar Williams te gaan, maar vanaf 6-2 maakte Bertens indruk met een paar goede punten. Het was echter niet genoeg om helemaal terug in de set te komen en Willams won de tiebreak, na een misser van Bertens, met 7-5. Bertens: "Ik had deze set uit kunnen serveren, maar dat heb ik niet gedaan. Daardoor brak een lastige fase aan."

Winst
De derde set begon Bertens slecht, snel stond ze op een 2-0 achterstand. Die werkte ze echter net zo snel weer weg. Bertens: "Ik ben tegen mezelf blijven zeggen: ga ervoor. Het is gelukt."

Toch kostte het nog wel de nodige moeite. Beiden wisten al hun eigen games te winnen, tot 7-6. In een hele spannende game pakte de Bredase de winst door haar derde matchpoint te benutten. Verbeterpunten ziet ze desondanks wel. "Ik moet nog iets meer vertrouwen in mezelf én in mijn backhand hebben," aldus Bertens, die direct na afloop zei geen moment te hebben nagedacht over hoe ver ze kan komen. "Ik ga ervoor in de volgende ronde."