Toch meer gemeenten bij wietproef: experiment wordt uitgebreid met controlegroep

6 juli 2018 om 17:32
nl
De wietproef wordt uitgebreid met een controlegroep van nog eens zes tot tien gemeenten. Aanvankelijk zag het er naar uit dat het experiment met door de staat gereguleerde wietteelt alleen in maximaal tien gemeenten zou plaatsvinden. Onder meer Breda en Eindhoven hebben zich hiervoor gemeld.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het kabinet hoopt met de controlegroep de proef levensvatbaar te houden. De Adviescommissie Experiment, die onderzocht hoe de proef moet verlopen, had al op aanzienlijk meer gemeenten aangedrongen.

'Kans van slagen'
Tien gemeenten zou te weinig zijn voor ‘een voldoende representatief onderzoek', zo stelde de commissie vorige maand bij haar presentatie. "Het rapport kan ervoor zorgen dat, als het kabinet er naar luistert, een kans van slagen heeft,” stelde de Bredase burgemeester Paul Depla hoopvol. Het experiment moet aantonen of wiet uit de criminaliteit kan worden gehaald. “Ook moet de proef aantonen wat het gebruik van wiet voor de gezondheid betekent”, aldus minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

"We gaan met meer telers werken en alleen in coffeeshops verkopen”, voegde hij er nog aan toe. Volgens de bewindsman moet de proef wetenschappelijk verantwoord zijn, zonder in te druisen tegen internationale verdragen.

Grotere handelsvoorraad
Er wordt geen maximum gesteld aan de hoeveelheid thc, de werkzame stof in cannabis. Deelnemende coffeeshops mogen daarnaast een grotere handelsvoorraad aanhouden dan het huidige maximum van vijfhonderd gram.

De proef duurt in principe vier jaar. Na evaluatie kan het experiment worden verlengd, maar dat besluit zal waarschijnlijk aan een volgend kabinet zijn. Als het huidige kabinet er nog iets over te zeggen krijgt, dan moet bij gebleken succes ‘de wetgeving die kant op', aldus Grapperhaus. Hij wilde zich nog niet uitlaten over de vraag hoe 'succes' eruit ziet. Het is aan de nog in te stellen evaluatiecommissie om dat te definiëren.

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.