Waterzakken liggen klaar om opgepikt te worden, chinooks staan paraat voor natuurbrand

GILZE-RIJEN - De droogte in onze provincie houdt de komende tijd nog even aan en daarom staan ze bij Vliegbasis Gilze-Rijen paraat om uit te rukken. De luchtmacht kan namelijk ingezet worden bij hevige bosbranden. Zo hielpen ze vorig weekend nog bij een grote brand in Hengelo.

Irak, Afghanistan of vorig jaar nog een missie in Mali. De chinooks van de luchtmacht hebben de hele wereld al gezien, maar ze worden nu gewoon ingezet in Nederland. Op de basis liggen grote waterzakken klaar op het oefenveld. Zodra er een melding binnenkomt, hoeven de zakken alleen maar opgepikt te worden.

De tekst gaat door onder de video.

[video:2806028]

 

'Bambibucket'
"Dat klopt", zegt korporaal Melvin. "We hebben hem operationeel klaargelegd voor als er een inzet komt. Wij noemen het de 'bambibucket' en vanuit de lucht kunnen we het water uit de bucket laten vallen. Op dit moment staat hij zo afgesteld dat er 7.000 liter water uit komt.'

De waterzak kan maximaal 10.000 liter water laten vallen. Dat water wordt al vliegend met de chinook uit een meer of uit zee gehaald. "Als het zo droog is als nu, dan hebben wij mensen paraat staan", legt kapitein Jan-Joost uit. 

Verzoek
"Als er een brand is die heel slecht bereikbaar is of heel moeilijk te controleren, wat bij natuur- en heidebranden vaak het geval is, kan de brandweer via de Veiligheidsregio een verzoek doen voor bijstand van Defensie. Dan is het voor ons binnen enkele uren van koffie op de bank naar het blussen van een grote brand."