200 miljoen voor sanering en verduurzaming van varkenshouderijen

7 juli 2018 om 15:12
nl
Het kabinet wil een flinke stap zetten in het verbeteren van de leefomgeving in gebieden met veel veehouderijen. Vooral in Oost-Brabant en Noord-Limburg moeten varkenshouderijen saneren en verduurzamen. Hiervoor is een budget van 200 miljoen euro beschikbaar. Dit schrijft Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Zo wil het kabinet varkenshouders die willen stoppen, ondersteunen en toekomstgerichte veehouders helpen te verduurzamen door bijvoorbeeld te investeren in de stal van de toekomst. Hierdoor moet de geuroverlast verminderden en het aantal varkens afnemen.

Investeren in stal van de toekomst

In de brief schrijft de minister onder meer dat het kabinet er voor kiest de sanering en verduurzaming samen met provincies, gemeenten en de sectorpartijen aan te pakken. "Met de sanering en verduurzaming slaan we meerdere slagen tegelijk: we ondersteunen varkensbedrijven die willen stoppen, we stimuleren innovaties en investeringen in nieuwe stalsystemen die de uitstoot van stoffen zoals methaan, fijnstof en ammoniak voorkomen, we werken aan de verdere verduurzaming en we verbeteren de leefomgeving rond veehouderijen. We zullen de varkenshouders die willen stoppen zo goed mogelijk ondersteunen en helpen toekomstgerichte veehouders met de innovaties die ze willen doorvoeren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.