Etienne Bax voor de zevende keer Nederlands Kampioen Zijspancross: 'Winnen went nooit'

7 juli 2018 om 18:37
nl
Zijspancrosser Etienne Bax heeft samen met bakkenist Kaspars Stupelis het NK op zijn naam geschreven. De crosser uit Bergeijk won zaterdag beide manches in Rhenen en was daardoor niet meer te achterhalen. "We hadden maar één punt voorsprong, maar de concurrentie voelde de druk."
Profielfoto van Job Willemse
Geschreven door
Job Willemse

Voorafgaand aan de finaledag van het Open Nederlands Kampioenschap in Rhenen stond Bax met een minimaal verschil (één punt) voor op zijn directe concurrent Koen Hermans. Ook zaterdag bleek maar weer dat beide heren terecht aan kop stonden in het klassement, want Bax en Hermans eindigden de eerste en twee manches respectievelijk als eerste en tweede.

Voordeel
"We wilden de eerste manche zo goed mogelijk presteren", zegt Bax. De Nederlands Kampioen Zijspancross wist dat hij een klein voordeel had op zijn directe concurrent, Hermans. "Voor hem was het de eerste keer en ik had dit natuurlijk al vaker meegemaakt. Dat helpt dan toch." 

Wachten op privacy instellingen...

Bax wilde dus per se in de eerste manche goed presteren. "Nadat we eerste werden in de eerste manche, wisten we dat we in de tweede manche één of twee posities achter Hermans konden eindigen." Dat kon dus wel, maar Bax liet ook in de tweede manche zien waarom hij en Kaspars Stupelis de beste van Nederland zijn. "Het winnen van de tweede manche, geeft toch wel wat extra glans aan dit kampioenschap." 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Wereldkampioenschap
De crosser uit Bergeijk is nog in de race om dit jaar wereldkampioen te worden. Iets wat hem in 2017 al een keer lukte. "Maar dat zal niet makkelijk gaan worden", zegt Bax. "We staan 84 punten achter met nog vier Grand Prix's te gaan. Het is verschil is groot, maar niet onmogelijk. Maar het is niet reëel om te zeggen dat we wereldkampioen gaan worden. Toch blijven we vechten tot het einde.

Bax eindigde het jaar mede door zijn twee zeges van vandaag met 178 punten. Hermans volgt op gepaste afstand met 171 punten en Willemsen behaalde 122 punten. Laatstgenoemde rijdt samen met de broer van Etienne, Robbie Bax. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.