Video

Hoe wij door ‘gratis geld’ meer nuttige dingen gaan doen

7 juli 2018 om 19:22
nl
Hoe komen wij aan ons geld als we in de toekomst allemaal minder gaan werken? En wat is de rol van het geld dan? Daarbij komt het basisinkomen om de hoek kijken. Econometrist Sjir Hoeijmakers uit Eindhoven denkt dat de mensheid beter wordt van ‘gratis geld’. “Daardoor gaan wij ons de vraag stellen wat wij een waardevol leven vinden.”
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Presentator Merlijn Passier zocht Hoeijmakers op in het televisieprogramma Brabant 2050 en vroeg hem wat het basisinkomen nu eigenlijk precies is. 

“Het basisinkomen is een vast maandelijks bedrag dat wordt uitbetaald door de overheid waarvan je moet kunnen leven”, legt de Eindhovenaar uit. “Het is een idee om ervoor te zorgen dat armoede verdwijnt en dat je in vrijheid keuzes kan maken over wat je met je leven wilt doen.”  

Aan het basisinkomen worden geen verplichtingen gesteld. “Het is onvoorwaardelijk. Je krijgt het gewoon, anders dan bij een uitkering. Het is een investering van de maatschappij in de maatschappij.”

De tekst gaat door onder de video.

Wachten op privacy instellingen...

 

‘Ik was ook verbaasd'
Gratis geld voor iedereen lijkt een gigantische kostenpost te zijn voor de overheid, maar volgens Hoeijmakers is het echter een stuk genuanceerder. “Ik heb econometrie gestudeerd en ik was ook verbaasd dat het eigenlijk allemaal wel meevalt. Niet iedereen krijgt extra geld, maar iedereen begint dan wel op het hetzelfde startpunt. Dat zorgt voor meer zekerheid.”

Over hoe groot het basisinkomen dan moet zijn, is nog veel discussie. Net als het nut ervan. Is het niet zo dat mensen lui worden als ze niet voor hun geld hoeven te werken? Neemt dat het initiatief weg bij mensen? “Uit de eerste wetenschappelijke onderzoeken blijkt juist dat mensen zelf zingeving gaan zoeken en nuttige dingen gaan doen. Het zou zo kunnen zijn dat mensen juist actiever worden.”

Wat is een waardevol leven?
Door automatisering gaat werk er in de toekomst anders uitzien. En dat biedt mogelijkheden, aldus Hoeijmakers. “De hele notie van wat werk is zal veranderen, maar dat is juist positief. Daardoor zullen wij ons de vraag stellen wat wij een waardevol leven vinden om te leven. En veel mensen zullen daar veel verschillende antwoorden op hebben.” 

Wil je meer weten over hoe Brabant in de toekomst omgaat met werk? Kijk dan naar Brabant 2050 waarin presentator Merlijn Passier onderzoekt hoe de wereld eruit ziet in 2050. Brabant 2050 is vanaf 17 juni 10 weken lang iedere zondag te zien op Omroep Brabant televisie. De uitzendingen vind je ook terug op Uitzending Gemist. Alles over de afleveringen is terug te lezen op de speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.