Video

Wie kan sneller dozen stapelen, mens of robot? Merlijn gaat de strijd aan

8 juli 2018 om 19:00
nl
"Dat kan ik sneller.” Merlijn Passier was niet onder de indruk toen hij Paul Palletizer, een stapelrobot van uitzendbureau Smart Robotics in Best, in actie zag. En dus nam hij de proef op de som. “En ik doe zelfs nog langzaam.”
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Hoewel Merlijn het lukt om twaalf doosjes in 36 seconden op te stapelen en 'ook nog netjes', doet 'Paultje’ er twee keer zo lang over. “Maar je hebt wel vals gespeeld”, merkt Heico Sandee van Smart Robotics op. “Je hebt twee armen en Paul Palletizer maar eentje. Dus eigenlijk waren jullie even snel.” 

Dat moet Merlijn wel toegeven. “En na een half uur ben ik er wel klaar mee. Maar Paultje niet. Die kan eindeloos door blijven gaan.” Volgens Sandee wint de mens het in het begin wel van een robot qua snelheid, maar uiteindelijk gaat de robot langer door.

De tekst gaat door onder de video.

Wachten op privacy instellingen...

Steeds grotere behoefte
In het televisieprogramma Brabant 2050 ging Passier bij Smart Robotics op bezoek. Naar eigen zeggen zijn ze het eerste uitzendbureau voor robots. “Wij merkten dat er een steeds grote behoefte is aan flexibele automatisering", aldus Sandee.

Robots hebben veel voordelen ten opzichte van mensen. “Ze zeuren niet, ze worden niet ziek en ze krijgen ook geen last van hun rug als ze steeds dezelfde tilbeweging moeten maken”, legt Sandee uit. 

Snel uit te breiden
Ook is het proces snel op te schalen. “Als je één robot hebt opgeleid, dan kan je dat heel snel kopiëren. Dat kan je die software ook op tien andere robots zetten en die kunnen dan ook dat trucje. En die robots kan je dan dag en nacht laten werken zonder dat ze gaan klagen. Dat is heel kostenefficiënt.” 

Toch vinden veel mensen de robots in het begin een beetje eng. “Dat merken wij wel”, aldus Sandee. “Maar al snel zijn mensen er aan gewend hoor.”

Wil je meer weten over hoe Brabant in de toekomst omgaat met werk? Kijk dan naar Brabant 2050 waarin presentator Merlijn Passier onderzoekt hoe de wereld eruit ziet in 2050. Brabant 2050 is vanaf 17 juni 10 weken lang iedere zondag te zien op Omroep Brabant televisie. De uitzendingen vind je ook terug op Uitzending Gemist. Alles over de afleveringen is terug te lezen op de speciale themapagina.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.