Brand Avans Hogeschool in Den Bosch onder controle

DEN BOSCH - Bij Avans Hogeschool aan de Parallelweg in Den Bosch is zondagmiddag rond kwart over twee brand uitgebroken. De brandweer heeft drie bluswagens en een hoogwerker ingezet. De rookwolken waren in de verre omgeving te zien. Het treinverkeer van en naar Den Bosch werd stilgelegd. Er waren geen mensen in het pand aanwezig, volgens de politie. Rond half vijf had de brandweer de brand onder controle.

Het pand is nog niet vrijgegeven, omdat er nog wat kleine brandhaarden bleken te zijn, meldde Avans rond half zeven. Als het goed is, wordt het gebouw zondagavond vrijgegeven.

Kunstacademie
In het pand zit sinds vorig jaar de kunstacademie AKV|St.Joost. De school ligt vlak bij het centraal station van Den Bosch. Er waren geen gevaarlijke stoffen binnen. Delen van de Parallelweg werden afgesloten. 

In het pand zijn geregeld kunstexposities te zien van studenten. Doordat het collegejaar net was afgelopen, waren er geen kunstwerken van die exposities aanwezig. "Een geluk bij een ongeluk", aldus directeur Huisvesting en Services Arnaud Opdam. De schade aan de binnenkant van het pand is enorm. Doordat de vakanties begonnen zijn, verwacht Opdam echter weinig overlast.

Vliegvuur
De brand was moeilijk te blussen, omdat er er veel 'vliegvuur' was, kleine brandende deeltjes die door de wind overal kleine brandjes veroorzaakten. "Alles wat droog is vat dan snel vlam", aldus de woordvoerder. Zo ontstonden volgens hem brandjes in bermen en langs het spoor. In de buurt was een festival aan de gang. Dat hoefde niet te worden gestaakt.

Tekst gaat verder onder video

[video:2806786]

Geen treinen
Binnen stond het pand vol rook. Het gebouw heeft veel kleine sluipgangen, waardoor de brandweer weinig overzicht had. De berm naast het gebouw is ook verbrand omdat het vuur was overgeslagen vanaf het pand. Rond drie uur waren de rookwolken grotendeels verdwenen. 

Er werden tot kwart over vijf stopbussen ingezet tussen 's-Hertogenbosch, 's-Hertogenbosch Oost, Rosmalen, Oss West en Oss. Dit modat er op deze trajecten geen treinen meer konden rijden.

Ook PostNL Mobility zit in het pand. Vroeger zaten er meer onderdelen van de postvervoerder, waaronder het distributiecentrum, maar dat is verdwenen. Of bij TNT ook schade is, kon de politie nog niet zeggen.

Miljoenen investering
Avans investeerde bij de verhuizing in totaal 3,9 miljoen euro in de verbouwing van het schoolpand. De studenten zouden daar vier jaar blijven, zodat het oude pand aan de Onderwijsboulevard gerenoveerd kon worden.

Waardoor de brand uitbrak, is nog onduidelijk.

 

 

 

 

 

 

Meer over dit onderwerp:
AVANS HOGESCHOOL BRANDEN DEN BOSCH 112