Zo kleurrijk is Brabant: groot gildefeest zorgt voor enthousiasme in Udenhout [FOTO'S]

8 juli 2018 om 20:41
nl
Wie zondag rond het middaguur door Udenhout wilde rijden moest geduld hebben. Een optocht van 55 gildes trok door de straten. Het was onderdeel van een groot gildefeest, in aanloop naar het 425-jarig bestaan van het gilde Sint Joris.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

Onze fotograaf was ook aanwezig op het Gildefeest, bekijk de fotoserie hier.

Wachten op privacy instellingen...

De optocht zorgde voor heel wat bekijks, veel mensen stonden op straat om de gildes voorbij te zien trekken. Piet Vromans, hoofdman van het gilde Sint Joris, omschreef het treffend. "Van heinde en ver, uit een groot gedeelte van onze provincie, zullen gilden met heel hun pracht en praal uitrukken. Een waar schouwspel voor iedereen."

Geel, blauw, groen, rood. Allerlei kleuren sierden de straten van Udenhout, waar gilden uit allerlei plaatsen doorheen trokken. Van Raamsdonk tot Goirle en van Oss tot Loon op Zand. 

'Prachtig'
Theo Weterings, burgemeester van Tilburg, keek zijn ogen uit. "De kleurrijkheid van de Brabantse gilden, want veel komen er uit het hart van Brabant, het is een prachtig gezelschap."

"De afgelopen 425 jaar is de wereld veranderd. Hoe bijzonder is het dat de gilden alle veranderingen, zelfs oorlogen, hebben overleefd", vervolgde Weterings. "En dat zonder de eigen waarden en tradities uit het oog te verliezen. Ik hoop dat we nog lang van de gilden mogen genieten. Het was een indrukwekkende optocht en een mooi programma."

Wachten op privacy instellingen...

 

De burgemeester sloot af met lovende woorden. "Ik ben trots dat we in onze gemeente saamhorigheid en de waarden van het gilde hoog in het spreekwoordelijke vaandel hebben staan. Ik vertrouw op een mooie toekomst voor het huidige gilde."

Warmte
Vanwege de aanhoudende warmte van de laatste tijd had de organisatie voorzorgsmaatregelen genomen. De route was korter dan normaal, er waren extra waterpunten en voor de gilden was het toegestaan het zomertenue te dragen.

Deelnemers hadden weinig last van de warmte. "Mooi toch. Dit is beter dan regen. Dan loopt het ook niet fijn en staat er niemand langs de kant."

Na de optocht en de massale opmars waren er nog wedstrijden in handboogschieten, vendelen en trommen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!