Wat heb je gegeten en gedronken, rook je? Je haar vertelt het allemaal: 'Het is een beetje CSI'

9 juli 2018 om 08:30
Avans krijgt geld voor onderzoek aan haar (Foto: Pixabay).
Avans krijgt geld voor onderzoek aan haar (Foto: Pixabay).
Avans Hogeschool in Breda krijgt samen met Maastricht University een subsidie van 250.000 euro voor verder onderzoek naar haar. Wat heeft de eigenaar gegeten en gedronken, uit een enkele haar kun je veel afleiden. Met de methode van Avans is nog veel meer mogelijk.
Profielfoto van van Kaathoven Rob
Geschreven door
van Kaathoven Rob

Ben de Rooij, onderzoeker en docent bij Avans: “Haar is heel interessant, zeker voor een forensisch onderzoeker. Stoffen die in je bloed voorkomen, komen ook in je haar terecht.”

Wachten op privacy instellingen...

Eén uit een miljoen

“Als je rookt wordt er bijvoorbeeld nicotine ingebouwd in je haar en dat is te meten. Nou rookt dertig procent van de mensen, dus dat zegt niet zo veel,” vertelt de Rooij. Door naar een heleboel stoffen in het haar te kijken kan je met de combinatie van die stoffen wel een profiel van de eigenaar opbouwen. Dat is een unieke combinatie van wat iemand binnen krijgt via eten, drinken en uit de lucht. 

Hoe groter het aantal stoffen dat in een haar te meten is, hoe specifieker het profiel van de eigenaar is op te bouwen. De Rooij: “Als je tien stoffen kunt meten, dan kan je één iemand uit duizend mensen selecteren. Meet je er twintig dan kan je iemand uit een miljoen mensen selecteren.”

CSI Breda
“Het is een beetje CSI, dat klopt wel ja”, geeft de Rooij lachend toe. Met het onderzoek wil Avans een methode maken dat door laboratoria routinematig kunnen gebruiken. “Dit is een project van twee jaar. We gaan nu uitzoeken welke stoffen willen we meten en hoe gaan we dat doen. Daarna gaan we bij vrijwilligers testen of het kan en wat het waard is.”

Wachten op privacy instellingen...