Verbod op vuurwerk op kermissen en dancefeesten 'extreem overdreven'

9 juli 2018 om 14:50
Vuurwerkverkopers zien niets in plannen van verbod zwaar vuurwerk (Archieffoto).
Vuurwerkverkopers zien niets in plannen van verbod zwaar vuurwerk (Archieffoto).
Vuurwerkshows zijn momenteel vanwege de heersende droogte verboden in de hele provincie Brabant. Veel kermissen sluiten jaarlijks af met een vuurwerkshow, maar dat mag nu dus niet. Het bedrijf Katan zou eigenlijk deze dagen shows verzorgen in Best, Asten en Dongen. "De maatregel is extreem overdreven!"
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

Laurens Arentz van Katan doet al dertig jaar vuurwerkshows. Een verbod zoals dat nu van kracht is in Brabant, maakte hij in al die jaren nog niet mee. "We vinden het eigenlijk ook belachelijk. In landen met een droger klimaat, zoals Spanje en Portugal, verbieden ze echt geen vuurwerkshows." Hij vervolgt: "We snappen ook wel dat je middenin een bos nu geen vuurwerk moet afsteken. Maar wij staan bijna altijd op stenen of asfalt. Vaak gebruiken we een licht kaliber vuurwerk, waarbij in een straal van zo'n 30 meter misschien troep en vonken naar beneden komen. Het gevaar is echt gering. Sta je toch op een grasveldje, dan kun je dat ook nathouden."

Toch ging er al een streep door de vuurwerkshows die voor afgelopen week gepland stonden bij de kermissen in Best en Asten. De mensen van Katan hoeven dinsdag ook niet richting Dongen af te reizen. Ook daar valt de vuurwerkshow, overduidelijk niet letterlijk, in het water. 

'Lekkere regenbui'

De organiserende partijen (soms gemeenten, soms kermisexploitanten) hoeven niet bang te zijn dat er toch een rekening van Katan op de mat valt. Het bedrijf neemt haar verlies. "Het gaat nu nog vooral om Brabant waar shows niet doorgaan, dus dat valt mee voor ons. Maar we hopen wel dat er een lekkere regenbui komt. "

In Best konden de kermisbezoekers vorige week dinsdag dus niet genieten van vuurwerk, maar wel van een lasershow. Ook in Dongen wordt hard gewerkt om dat als alternatief te kunnen bieden. En ook op veel andere plaatsen zal inmiddels worden nagedacht over een plan B. Want als droogtefase 2 van kracht blijft in Brabant, mag er bijvoorbeeld ook geen vuurwerk worden afgestoken bij de kermissen van Berghem, Bergeijk en Schijndel, bij een hockeyfeest in Gemert en op de dancefeesten Daydream in Best en Dominator in Eersel. 

Daydream houdt hoop

Van die twee grote festivals staat Daydream in Best zaterdag als eerste op het programma. Een woordvoerder: "Dinsdag is er nog een overleg met de gemeente en andere betrokkenen. Omdat er voor morgen nog regen voorspeld is en we hier ook aan het water zitten, willen we kijken wat er toch nog voor mogelijkheden zijn. Voor ons is het nog niet helemaal zeker dat er geen vuurwerkshow is." 

De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant doet voor heel Brabant de handhaving op vuurwerkgebied. 

Wachten op privacy instellingen...