Video

PostNL medewerkers zijn boos en leggen het werk neer: 'Je sjouwt jezelf de pleuris'

10 juli 2018 om 08:04
nl
Postsorteerders en -bezorgers houden dinsdagochtend een werkonderbreking. Ze zijn boos over de plannen die PostNL met hen heeft. Het bedrijf wil de sorteerders ontslaan, dat zou betekenen dat de bezorgers de post zelf moeten sorteren terwijl ze onderweg zijn. En dat is niet te doen, vinden de bezorgers.
Profielfoto van Anja de Loos
Geschreven door
Anja de Loos

De werkonderbreking wordt gehouden bij het postsorteercentrum van PostNL in Den Bosch. Ongeveer 80 sorteerders en bezorgers hebben zich dinsdag met de vakbond FNV voor het sorteercentrum verzameld om te protesteren tegen de plannen.

Actie is noodzaak
Ger Deleij, bestuurder FNV Publiek Belang is erbij in Den Bosch. Hij is boos. "PostNL wil deze verandering doordrukken en houdt daarbij geen rekening met de mensen."

Daarbij voert PostNL de vernieuwing eenzijdig in, zonder instemming van FNV en buiten de cao om. De invoering betekent het verlies van minimaal 500 banen in de sorteercentra én een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden van de postbezorgers. Eerder liet FNV al weten dat ze tegen het invoeren van de nieuwe plannen zijn, maar PostNL weigert terug te komen op zijn besluit. Daarom voelen de werknemers zich genoodzaakt actie te voeren.

 

 

'Een soort acrobaat'
Toon is sorteerder en bezorger. Hij legt uit wat het betekent voor de bezorgers als de post niet vooraf gesorteerd wordt. Dan komt alle verschillende post in aparte tassen die meegenomen moeten worden. Een tas met kleine enveloppen, een met grote enveloppen etc. Toon vertelt: "Dan ben je een soort acrobaat, die lopen met pakketten op hun hoofd. Links een pakje, rechts een pakje, tussen de benen een pakje. Je sjouwt jezelf de pleuris."

Toon is teleurgesteld dat er nog niet gevraagd is aan de werknemers wat ze van de plannen vinden. "Ze zeggen dat ze luisteren naar de mensen op de werkvloer, maar ik heb ze nog geen een keer horen vragen van 'Wat vinden jullie er van?' En dat steekt." 

De werkonderbreking duurde tot dinsdagochtend 9 uur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.