Video

Provincie staat open voor proef met drukjacht op wilde zwijnen

10 juli 2018 om 10:33
nl
De provincie staat open voor een proef met drukjacht op wilde zwijnen. Het gaat dan om situaties waarin de zwijnen voor overlast zorgen.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door

Bij drukjacht worden de zwijnen op een rustige manier weggejaagd uit een gebied. Aan het eind van een perceel kan de jager de zwijnen vervolgens doodschieten. 

Vruchtbaar overleg
Maandag werd door onder meer de provincie, landbouworganisatie ZLTO, natuurorganisaties en de gemeente Heeze-Leende overleg gevoerd over de drukjacht op wilde zwijnen. Volgens burgemeester Paul Verhoeven van de gemeente Heeze-Leende was dat een vruchtbaar gesprek.

De provincie was tegen deze vorm van jagen, maar nu staat de provincie open voor een proef met drukjacht in de toekomst. “In bepaalde gevallen is drukjacht wenselijk en we vinden nu een luisterend oor bij de provincie”, vertelt burgemeester Paul Verhoeven van de gemeente Heeze-Leende. 

De tekst gaat door onder de tweet.

Wachten op privacy instellingen...

Schade
Wilde zwijnen kunnen voor veel schade zorgen aan de gewassen van boeren. De zwijnen lopen over landbouwgronden en vertrappen de gewassen die daarop worden verbouwd. Nu moeten boeren wachten tot de zwijnen zelf uit de velden komen. De schade is dan echter al aangericht. 

Bij drukjacht worden de zwijnen onder lichte druk uit de velden gehaald. Op die manier kunnen ze voor minder schade zorgen. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.