Video

Kaspars Stupelis reist voor 'gevaarlijke en gekke' sport veel tussen Letland en Bergeijk

11 juli 2018 om 17:40
nl
Als bakkenist van Etienne Bax werd Kaspars Stupelis afgelopen weekend Nederlands kampioen zijspancross. De motorcrosser woont nog in Letland, maar komt vaak naar Bergeijk. Als het moet slaapt hij daar een nachtje in de garage van Bax. Het past bij de Let, die aangeeft dat je wel een beetje gek moet zijn om bakkenist te zijn.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

De nationale titel - de zesde voor de bakkenist - is niet de mooiste titel die Bax en Stupelis ooit wonnen, tijdens een eerdere samenwerking won het duo het WK zijspancross. Sinds dit jaar zitten ze weer samen op de motor. “We hebben een pauze gehad. Etienne heeft met zijn broer gereden en daarna nog met een andere bakkenist. Maar het was tijd om weer bij elkaar te komen. Ik ben daar blij mee.” 

Tekst gaat verder onder de Instagram-post.

Wachten op privacy instellingen...

 

Het is niet hetzelfde als een paar jaar geleden. “Nee, alles wordt ieder jaar professioneler. Maar hoe we elkaar begrijpen, blijft hetzelfde. We lezen elkaars gedachten.”

Tekst gaat verder onder de video.

Reizen
In de garage van Bax is een klein appartement. “Ik kan daar blijven, ik kan daar leven. Maar ik verblijf liever in mijn thuisland. De vorige keer leefde ik hier, maar soms wil je ook thuis zijn. Het hangt van de kalender af. Maar meestal blijf ik één dag, help met opruimen en vlieg dan naar huis.”

Veel reizen? Stupelis vindt van niet. Hij wijst naar andere motorsporten en coureurs die in Amerika zitten en naar Rusland, Indonesië en Qatar moeten reizen. “Voor mij valt het mee. Van Riga naar Eindhoven is twee uur vliegen. En ik val in slaap voor we vertrekken.”

‘Gevaarlijk’
Stupelis vliegt naast Bax alle kanten op als ze over het circuit racen. Het ziet er spectaculair uit, maar ook gevaarlijk. “Dat is het ook. Het is een beetje gek. Maar met jaren komt ervaring en weten we wat we aan het doen zijn. We hebben dit jaar al wat crashes gehad. Er is altijd een dunne lijn tussen te veel doen en te weinig doen. Het is een interessante sport, dat maakt het speciaal.”

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.