Doei stal, hallo zonnepanelen: nieuw plan om stoppende boeren te helpen

DEN BOSCH - In de toekomst stoppen vijf- tot zevenhonderd boeren met hun bedrijf, zo schat de provincie. Daardoor komen een hoop stallen leeg te staan. De provincie kwam woensdag met een nieuw duurzaam idee voor stoppende veehouders.

Wanneer een boer stopt, blijft hij zitten met een leegstaande stal en een hoop grond. Het idee is om de stal te slopen en de grond vol te zetten met zonnepanelen. Zo verpauperen de stallen niet en wordt meer duurzame energie opgewerkt.

“We hopen dat alle stoppende boeren dit in ieder geval eens overwegen”, vertelt woordvoerder Floris Ran. De provincie werkt voor het plan samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en een installatiebedrijf uit Goirle. Boeren kunnen subsidie aanvragen voor duurzame energie. 

Geld
De boeren verdienen geld aan de panelen. Dat kan op twee manieren. Ze kunnen hun grond verhuren aan de BOM en het installatiebedrijf, voor een vast bedrag. Ze kunnen de panelen ook leasen. Na vijftien jaar loopt het leasecontract af en zijn alle inkomsten voor de boer zelf.

De eerste tien boeren hebben zich al aangemeld. Voor boeren die gewoon doorgaan of hun stal willen behouden, bestaat al een regeling. Daarbij kunnen boeren asbest uit hun dak laten verwijderen en zonnepanelen leasen voor op het nieuwe dak.  

Meer over dit onderwerp:
BOEREN ENERGIE ZONNEPANELEN