'Alleen maar verliezers', zegt minister na stopzetten onderzoek naar Marco Kroon

12 juli 2018 om 12:49
nl
Het Openbaar Ministerie stopt met een onderzoek naar militair Marco Kroon uit Schijndel. Kroon vertelde dat hij tijdens een missie in Afghanistan was ontvoerd en dat hij later een ontvoerder heeft gedood. Volgens de advocaat van Kroon, Geert-Jan Knoops, moet Kroon de kans krijgen om zijn verhaal te doen aan het publiek.
Geschreven door

Het OM en de militaire inlichtingendienst hebben onderzocht of dat klopt en of Kroon mogelijk strafbare feiten heeft gepleegd. Maar het OM heeft niet kunnen ontdekken of het verhaal van Kroon waar is of niet. Dat betekent dat er ook niet kan worden bewezen of de oorlogsveteraan een strafbaar feit heeft gepleegd.

Niet aan regels gehouden
Volgens het ministerie van Defensie heeft Kroon zich hoe dan ook niet aan de regels gehouden omdat hij zijn verhaal niet meteen heeft gemeld maar pas jaren later. 

Minister van Defensie Ank Bijleveld gaat praten met Marco Kroon, nu het Openbaar Ministerie stopt met het onderzoek naar de onderscheiden militair. "Ik ben blij dat we iets gehoord hebben van het Openbaar Ministerie. Dat zegt dat er eigenlijk geen bewijs is en het onderzoek is stopgezet. Dat betekent dat wij ons nu moeten gaan bezinnen", zei de minister in Brussel, waar ze de NAVO-top bijwoont. 

'Geen winnaars'
Bijleveld zei 'oprecht' niet te weten of Kroon het verhaal heeft verzonnen. Iedere militair moet melding maken van dergelijke voorvallen en dat is destijds niet gebeurd. "Dat is sowieso iets om over te praten. Deze zaak heeft geen winnaars, eigenlijk alleen maar verliezers", aldus Bijleveld.

 "Wij moeten nu bekijken wat deze beslissing betekent voor ons en ons werk en daar zullen we met het personeelslid Marco Kroon over praten.'' Een gesprek over een eventueel ontslag gaat nu te ver, besloot de bewindsvrouw.

Reactie Knoops
Advocaat Geert-Jan Knoops zegt in een reactie tegen de NOS dat Kroon de kans moet krijgen om zijn hele verhaal aan het publiek te vertellen. 'Marco kan de gehele Nederlandse bevolking overtuigen dat dit wel is gebeurd. Hij houdt zich echter volledig aan de instructies omtrent staatsgeheimen. Maar als de minister zegt: u mag uw ervaringen delen, dan zal hij dat doen. Hij kan zoveel meer vertellen dan hij al heeft gedaan.'

Knoops zegt geen aanleiding te zien om te twijfelen aan het verhaal van zijn cliënt. 'Dit schaadt de reputatie van een militair die dertig jaar voor dit land heeft gestreden. Het OM heeft zijn verklaringen niet kunnen weerleggen of bevestigen. Iemand op zijn niveau moet dan het voordeel van de twijfel krijgen', aldus Knoops tegen de NOS.

Veel commotie
Na de verklaring begin dit jaar van de met de Militaire Willems-Orde onderscheiden Kroon, werden uit veiligheidsoverwegingen commando's teruggehaald uit Afghanistan. Het verhaal van de majoor zorgde voor veel commotie. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.