De mooiste wandelroute ligt op de Strabrechtse Heide: 'Het is een stukje oernatuur'

HEEZE - De Vennenroute op de Strabrechtse Heide bij Heeze is uitgeroepen tot één van de mooiste wandelroutes van Nederland. De boswachters van Staatsbosbeheer vinden het vijf kilometer lange wandelpad een toproute. "De wandelroute loopt dwars over de Strabrechtse Heide en je kan ook nog een schaapskudde tegenkomen. Dat maakt het uniek voor Brabant", zegt boswachter Erik Schram.

De boswachter noemt het landschap van de Strabrechtse Heide een levend schilderij vanwege de veranderlijke luchten en de paars bloeiende heide. Naast de Vennenroute kozen de boswachters deze zomer ook voor het Mastbos bij Breda, Kootwijk op de Veluwe, de Grebbelinie in de provincie Utrecht en het Balloërveld in Drenthe. 

 

Oernatuur
Een groepje wandelaars uit de omgeving van de Strabrechtse Heide heeft de route net gelopen. Ze zijn het helemaal eens met de keuze van de boswachters. "Prachtig! Ik vind dit een stukje oernatuur, alsof de ijstijd het hier heeft achtergelaten", zegt een vrouw. "Je waant je in een totaal andere omgeving, met die ruimte om je heen, met de mooie lucht en afwisselende kleuren", zegt een andere wandelaar.

De wandelroute staat aangegeven met paarse bordjes. Ook kun je de route op je telefoon krijgen door een code te scannen. Op een hete zomerdag in juli zijn er vooral fietsers te vinden. Vooral op zondag kan het behoorlijk druk zijn op de Vennenroute.