Woonwagenbewoners winnen de strijd: uitsterfbeleid mag niet meer

EINDHOVEN - Minister Kajsa Olongren maakt een einde aan het uitsterfbeleid van woonwagens. Gemeenten moeten er voor zorgen dat er voldoende wagens zijn voor met name de jonge woonwagenbewoners. Olongren heeft dat aan de Tweede Kamer laten weten.

Enkele jaren geleden waren het met name woonwagenbewoners in Oss en Eindhoven die protesteerden tegen het zogenoemde uitsterfbeleid. Dat betekende onder meer dat woonwagens van mensen die waren overleden niet meer doorgegeven mochten worden aan de jongere generatie.

Veel gemeenten hanteerden dat beleid omdat ze uit veiligheidsoverwegingen zo klein mogelijke kampen wilden. 

LEES OOK: Gemeente Eindhoven en Wooninc discrimineren woonwagenbewoonster

Woonwagenbewoners die protesteerden, werden gesteund door het College voor de Rechten van de Mens. Hoewel die organisatie geen wettelijke bevoegdheid heeft, kwam er naar aanleiding van de Brabantse gevallen wel een landelijke discussie op gang. Later bevestigde de Nationale Ombudsman de mening van het College. Oss was één van de eerste gemeenten die het uitsterfbeleid afschafte.

LEES OOK: Woonwagenbewoners hoeven niet meer 'uit te sterven' in Oss

De minister heeft nu bepaald dat Roma, Sinti en woonwagenbewoners binnen redelijke termijn kans moeten maken op een standplaats. Gemeenten en woningcorporaties moeten stoppen met het afbreken van woonwagens van wie de bewoners zijn vertrokken of overleden.

 

Meer over dit onderwerp:
UITSTERFBELEID WOONWAGENKAMPEN
Deel dit artikel: