Rini Wagtmans leerde veel van Eddy Merckx: 'Zag dat een leider niet altijd het woord moet hebben'

12 juli 2018 om 17:54
nl
Rini Wagtmans ziet voor Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin kansen op een podiumplaats in de Tour de France. De voormalig wielrenner was er zelf twee keer dichtbij. In 1969 werd hij zesde, een jaar later vijfde. De droom om de Tour ooit te winnen kwam niet uit, ook omdat hij na vijf jaar als prof al moest stoppen met wielrennen.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

“Ik was één van de eerste renners die te maken kreeg met hartritmestoornissen”, legt Wagtmans uit in het Omroep Brabant-programma Afslag Zuid. “In 1972 kreeg ik ritmestoornissen. Dat kwam nadat ik ziek was geweest, een verwaarloosde kou. Nu kunnen ze jongens helpen en medisch bijstaan. In die jaren niet, jammer genoeg. Ik was genoodzaakt te stoppen.”

“Iedereen vond het heel erg, ik het minste. Ik wist dat sport vergankelijk was, dat het niet eeuwig was”, vervolgt Wagtmans. “Natuurlijk was het niet fijn. Ik heb maar vijf jaar mijn brood kunnen verdienen bij de professionals.”

Eddy Merckx
In zijn korte profcarrière reed Wagtmans wel naast vijfvoudig Tour-winnaar Eddy Merckx. “Ik was een jonge renner. Ik ben in zijn ploeg gaan rijden om het vak te leren. Er komt veel tactiek bij kijken als je een grote ronde wil winnen. Met alleen fietsen kom je er niet, je moet ook je verstand gebruiken.”

“Door bij Eddy Merckx te rijden, zag ik dat een leider in de groep niet altijd het woord moet hebben. Als een leider gaat commanderen, commandeert hij alles stuk. Hij heeft me geleerd dat slimmigheid niets te maken heeft met het delegeren van knechten en wat kan of niet kan.”

Wagtmans speelde nog een belangrijke rol in de Tour-winst van Merckx in 1971. “We hebben toen wel iets gedaan wat heel indrukwekkend was. In de etappe naar Marseille hebben we met een gemiddelde van 46 kilometer per uur van start naar finish in een ontsnapping gezeten: 251 kilometer. We hielden twee minuten over, maar dat was wel de dag dat we wisten dat we iets stuk hadden gereden.”

Kruijswijk en Dumoulin
Wie als grote leider Parijs bereikt met de gele trui? "Froome maakt de grootste kans. Daarnaast zitten een paar toppers waarvan ik weet dat ze zeker kans maken.” Brabants succes sluit Wagtmans ook niet uit. “Als ze de komende dagen goed doorkomen, denk ik dat Steven Kruijswijk een goede kans maakt op een podiumplaats. Net als Tom Dumoulin.”

De uit Nuenen afkomstige Kruijswijk staat na de zesde etappe op de twintigste plaats, op een minuut en zes seconden van Greg van Avermaet, de drager van de gele trui.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.