Video

Wat is het beste stadsstrand van Brabant?

14 juli 2018 om 08:38
nl
Brabant heeft heel veel te bieden. Alleen... één ding missen we wel met deze warme dagen: strand! Maar in Breda, Etten-Leur en Eindhoven hebben ze er wat op gevonden. Een stadsstrand. Maar kan het opboksen tegen het echte strand? Tijd voor een onderzoek.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Allereerst het criterium: het moet een STADSstrand zijn. Dus: de stranden bij waterplassen tellen niet mee. En dan valt er best veel af. Ook jammer: Tilburg had jarenlang een prachtig stadsstrand in de binnenstad. Maar schittert nu al een paar jaar door afwezigheid. Wat hebben we wel?

BREDA
Belcrum Beach, zo heet het stadsstrand in de Bredase wijk Belcrum. Het is er nu voor het zesde jaar. Het was een initiatief van Stichting Braak, die braakliggende terreinen een nuttige invulling wilde geven. Wat nu Belcrum Beach is, was ooit een parkeerterrein.

De stichting wil zo veel mogelijk recyclen. Het dak van het strandpaviljoen is een oud vrachtwagenzeil. Bijna al het hout komt van oude pallets.

Publiek
Twintigers, dertigers. Vaak met kleine kinderen.

Bediening
Alleen vrijwilligers. Belcrum Beach heeft geen winstoogmerk, tachtig vrijwilligers houden samen de boel draaiend.

Oppervlakte
2250 vierkante meter. 600 kubieke meter zand.

Muziek
Lounge.

Activiteiten
Vrijdag: DJ. Om de week op zondag een band. Juli en augustus: film op het strand. 

Prijslijst
Bier: 2 euro. Speciaalbier: 3-3,50. Frisdrank: 2 euro. Fristi/ chocomel: 1 euro. Wijn: 2,50. Belcrum Beach heeft z'n eigen speciaalbier: Belcrum Witke.

Openingstijden
Woensdag en donderdag 12-18 uur, vrijdag en zaterdag 10-22 uur, zondag 10-20 uur.

Rachelle en Stephan van der Kemp zijn voor het eerst op Belcrum Beach. Ze zitten in een strandstoel, in de schaduw te relaxen. De kinderen spelen in het zand: "Ideaal, lekker dicht bij huis. Een aanrader." 

Esther van der Bruggen komt vaker naar het Bredase stadsstrand: "Waarom niet? Kijk om je heen, het is heerlijk. De kinderen zijn lekker aan het spelen. Geen files, niks. Gewoon op het fietsje naar de Belcrum."

ETTEN-LEUR
Aan de Oude Bredaseweg, in het centrum van Etten-Leur, zit het stadsstrand van hotel-restaurant Het Witte Paard. Het is er sinds begin juni. Naast het restaurant is 18.000 kilo zand gestort. De aankleding doet denken aan het Scheveningse strand van 30 jaar geleden. De strandbedden en loveseats zijn authentiek.

Publiek
Vrijgezelle jongeren, 20-35 jaar: "Er moet weer een plek komen in Etten-Leur waar je je vriendin kunt ontmoeten."

Bediening
Motto: life is a beach. Jonge medewerkers die vakantie en vrijheid vieren.

Oppervlakte
175 vierkante meter.

Muziek
Top 40 en dance.

Activiteiten
DJ op vrijdagavond en zondagmiddag.

Prijslijst
Corona: 4,50. Hoe meer je er koopt, hoe goedkoper ze worden. Cola: 2,50. Wijn: 3,90.

Openingstijden
Elke dag van 12-22 uur. Als het gezellig is, gaat het langer door.


EINDHOVEN
Als je een stadsstrand wilt in Eindhoven, waar leg je die dan neer? Juist: bij het Evoluon. Directeur Franc Dubbelman was in een vorig leven zes jaar de baas op een groot resort op Bonaire. De sfeer die hij daar had, aan het eind van de dag, toen gasten zich verzamelden bij het barretje op het strand met goede muziek en een cocktail, wilde hij naar Eindhoven halen. En dat werd Playa d'Evoluon.

De vijver bij het Evoluon is te vervuild om in te zwemmen. Maar er is een vernevelapparaat voor verkoeling.

Publiek
Van 0 tot 100.

Bediening
Jong personeel wacht met grote smile op de gasten.

Oppervlakte
5000 vierkante meter, waarvan 250 met zand. 

Muziek
Lounge.

Activiteiten
12 en 19 augustus: Songenoten. 2 september: Ensuite a la plage.

Prijslijst
Biertje: 2,75. Witte wijn/ cava/ rosé: 4 euro. Per fles: 24,50. Fris: 2,50.

Openingstijden
Vrijdag 16-23 uur, zaterdag 14-23 uur, zondag 12-21 uur.

Rita en Karen van der Vorst zitten met de blote voeten in het zand. Ze genieten. "Heerlijk, 't is net of ik op vakantie ben", zegt Rita. Het is voor haar niet vanzelfsprekend, legt haar zus Karen uit: "Wat zo fijn is,  is dat ze nou wel naar een strand kan. dat kan ze normaal niet, omdat ze een herseninfarct heeft gehad." 

 

CONCLUSIE
Op alle stadsstranden waar we waren, was het op het moment van bezoek (nog) rustig. Onbekend maakt onbemind? Jammer. Want de bezoekers die we spraken, genoten stuk voor stuk. Natuurlijk, het is 'nep'. En er is geen ruisen van de zee. Maar het gevoel van blote voeten in het zand is heerlijk, nep of niet. 

Alledrie de stadsstranden hadden werk gemaakt van de aankleding. En dat werkt. De strandstoelen, loungemuziek, bars met vrolijke medewerkers. Ook al kom je net van je werk of moet je snel weer door, je bent toch even helemaal weg.

Een winnaar van deze drie? Dat moet Belcrum Beach zijn. Niet alleen de grootste, ook de goedkoopste. En met vrijwilligers en aandacht voor het milieu sowieso de grootste sympathie-factor. Oh ja: ze zoeken nog vrijwilligers...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.