Video

Schippers Maasveren krijgen toch hun zin: nieuwe cao na achttien dagen actie

13 juli 2018 om 12:27
nl
De schippers van Stichting de Maasveren hebben een nieuwe cao. Na achttien actiedagen is het bestuur van de stichting alsnog over de brug gekomen. Vakbond FNV Havens meldt dat vrijdagmorgen met de werkgevers een onderhandelingsresultaat is gesloten over een nieuwe arbeidsovereenkomst.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De afspraken gelden voor de 24 schippers van de boten die tussen Brabant en Gelderland varen. Ze hebben vanaf eind mei op verscheidene manieren actie gevoerd. Dat deden ze door het werk overdag enkele uren of zelfs de hele dag stil te leggen. Eerder deze maand bleven de pontjes zelfs enkele dagen aan de kant liggen.

Loonsverhoging en eerder stoppen
De veermannen krijgen een cao die loopt van 1 juli 2017 tot en met 31 december 2021. Per 1 januari 2018 ontvangen ze een loonsverhoging van 2,5 procent en het laatste half jaar van 2017 wordt gecompenseerd door een eenmalige uitkering van 660 euro bruto. Vanaf 2019 stijgen de lonen opnieuw. Ook is overeen gekomen dat de veerbazen de laatste twee jaar van hun werkzame leven mogen afbouwen.

Cees Bos van FNV Havens is ‘heel tevreden’ met de afspraken. “Dankzij de vasthoudendheid van de veermannen zijn de belangrijkste eisen van het ultimatum binnengesleept”, zo meldt de vakbondsman opgetogen.

 

 

Woord is nu aan personeel
“De schippers bewijzen dat je ook met een kleine groep moet opkomen voor jezelf en dat het loont om actie te voeren.” Formeel moeten de werknemers nog instemmen met het onderhandelingsresultaat en besluiten of de acties die dit weekend zouden plaatsvinden, worden opgeschort.

Overigens hebben gebruikers van de pontjes de afgelopen dagen volgens Bos ‘een enorme hoeveelheid stuivers’ gekregen. De passagiers maakten hiermee duidelijk dat ze een tariefsverhoging van vijf cent prima vinden. De opbrengst gaat naar Stichting de Maasveren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.