Na misstanden in Woenselse Poort: Miljoenen voor veiligheid en verminderen werkdruk

14 juli 2018 om 10:21
nl
Minister Sander Dekker van Rechtsbestemming trekt 28,5 miljoen euro extra uit om de veiligheid te vergroten en de werkdruk te verlagen in de forensische zorg. Reden hiervoor zijn een reeks aan ernstige incidenten in de sector. Zo bracht Omroep Brabant misstanden aan het licht in De Woenselse Poort in Eindhoven. GGzE-topman Joep Verburgt noemt de aanpak ‘een belangrijke eerste stap om de veiligheid in de sector te herstellen’.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door
Corné Verschuren

Omroep Brabant berichtte uitgebreid over intimidatie, drugsgebruik, geweld en het grote aantal zelfmoorden in De Woenselse Poort. Dat leidde tot Kamervragen en een onderzoek van de Inspectie voor Veiligheid en Justitie. 

Het eindrapport van de inspectie oordeelde hard over een slechte organisatiestructuur, te weinig ervaren en deskundig personeel, administratieve druk en een verkeerde interpretatie van het drugsbeleid. 

Minder administratie, meer personeel
Minister Dekker maakte met GGZ Nederland, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en de Federatie Opvang afspraken over de aanpak. Om de administratieve lasten te verminderen komen er onder meer ‘schrapsessies’. In 2020 moeten de administratieve druk met een kwart zijn verminderd. Ook komen er campagnes om meer personeel aan te trekken en het verbeteren van het imago van de sector. Daarnaast komen er meer mogelijkheden om huidig personeel te scholen. 

Minister Dekker denkt dat met de aanpak de medewerkers hun werk beter en veiliger kunnen doen. “Forensische zorgaanbieders zijn een belangrijke schakel om ervoor te zorgen dat patiënten niet in herhaling vallen.”  GGzE-topman Joep Verburgt: “Deze aanpak is een belangrijke eerste stap om de veiligheid in de sector te herstellen. Hier gaan we samen met het ministerie de schouders onder zetten.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.