Video

Als iedereen goed voor bijen zorgt, wordt 90-jarige bijenvereniging Sint-Ambrosius zeker ook nog 100

14 juli 2018 om 17:29
nl
Feest bij bijenvereniging Sint Ambrosius in Middelbeers. Ze bestaat dit jaar negentig jaar. Dat is knap, want het gaat de laatste tijd niet goed met de bijen. Maar voorzitter Henk Castelijns van de bijenvereniging heeft vertrouwen in de toekomst.
Profielfoto van Merel de Leuw
Geschreven door
Merel de Leuw

"Het ziet er goed uit voor de bij, als we als mensen goed voor ze zorgen", vertelt Henk. "Dit kun je doen door de tegels uit de tuin weg te halen. Vervang ze door bloemen, planten en bomen."

Gevaren voor de bij
Het gaat al langere tijd niet goed met de bij. Dat komt onder andere door een bijenziekte, maar ook bestrijdingsmiddelen spelen een belangrijke rol. Door alle ontwikkelingen zijn bijen het veiligst in een volk bij een imker. "Die geven ze eten, bieden bescherming en brengen naar een plek waar honing is." 

Het is daarom belangrijk dat er nieuwe imkers komen, want het is een vergrijsd beroep. "Maar we merken hier dat er jonge mensen enthousiast zijn en dat is een goede ontwikkeling. Daarom geven we hier ook cursussen. En het geheim is dat je er gewoon enorm veel plezier in moet hebben", zegt Henk.  

Droogte
Ook de droogte van dit moment is niet goed voor de bijen, meent Henk. "Doordat de grond zo droog is, hebben de bomen al het water zelf nodig. Als een bij honing haalt, neemt hij tachtig procent water mee. De bomen en planten zijn nu niet in staat om water in de nectar te stoppen en daardoor kan de bij niks halen. 

Henk heeft er, ondanks de gevaren die op de loer liggen voor de bijen, vertrouwen in de toekomst. "We bestaan nu negentig jaar, maar gaan op voor honderd, op zijn minst."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.