Video

Rijden op waterstof: je kunt zelfs drinken uit de uitlaat

15 juli 2018 om 11:00
nl
Dat je over een tijdje geen benzine of diesel meer tankt, weet inmiddels iedereen wel. Elektrisch rijden lijkt de toekomst te hebben, maar er zijn nog meer opties zoals rijden op waterstof. Eindhovenaar Jos van Stratum is de eerste in Nederland die rondrijdt in een echte waterstofauto. “Het enige afval is water.”
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Als hij aan komt rijden, hoor je hem niet. De wagen is namelijk muisstil. Ondernemer Jos van Stratum heeft een Toyota Mirai (Japans voor toekomst), een wagen die loopt op waterstof. Hij is er heilig van overtuigd dat waterstof de toekomst heeft, meer nog dan elektrisch rijden. “Het probleem met elektriciteit is dat je het niet oneindig op kan slaan. Dadelijk komt er een overschot aan elektriciteit en dan kan je niet allemaal in accu’s stoppen. Daarom moeten wij dat overschot in waterstof gaan stoppen”, aldus Van Stratum. 

Drinkbaar ‘afval’
Anders dan bij benzineauto’s, worden er geen schadelijke gassen uitgestoten bij een waterstofauto. Je kan zelfs uit de uitlaat drinken. Merlijn Passier neemt de proef op de som in het televisieprogramma Brabant 2050. “Dit is gewoon echt water. Bizar.” 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Van Stratum laat het ‘afval’ uit de auto lopen door op een knopje te drukken. “De restwarmte wordt dan omgezet in water en dat kun je dus drinken. Er zitten geen mineralen in, maar verder is het puur water. Het enige afval dat uit de auto komt, is water”, licht hij toe. 

Landelijke dekking
De kosten van waterstof zijn naar verhouding nog hoog. De Mirai kan met een volle tank, 5 kilo waterstof waar je in totaal zo’n 60 euro voor betaalt, zo’n 500 kilometer rijden. Naar verwachting zal de prijs flink dalen als er meer gebruik wordt gemaakt van de techniek, verwacht Toyota. Hoewel er al diverse waterstoftankstations in Nederland staan, waaronder eentje op de Automotive Campus in Helmond, is er nog geen landelijke dekking. Die moet er in 2020 wel zijn. Dan telt Nederland naar verwachting twintig waterstoftankstations. 

Wil je meer weten over hoe Brabant in de toekomst omgaat met mobiliteit? Kijk dan naar Brabant 2050 waarin presentator Merlijn Passier onderzoekt hoe de wereld eruit ziet in 2050. Vanaf 17 juni is Brabant 2050 10 weken lang iedere zondag te zien op Omroep Brabant televisie. De uitzendingen vind je ook op omroepbrabant.nl/uitzendinggemist. Alles over de afleveringen is terug te lezen op omroepbrabant.nl/brabant2050.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.