Uitgestorven markten en kermissen zuchten onder hitte: 'De kassa blijft leeg' - Omroep Brabant
Video

Uitgestorven markten en kermissen zuchten onder hitte: 'De kassa blijft leeg'

16 juli 2018 om 16:46
nl
Lege, verlaten marktkramen onder een brandende zon en verwelkte paprika's in een groentekraam. De Veldhovense weekmarkt zucht maandag onder de tropische hitte. "Met dit weer blijven de mensen thuis", zegt een marktkoopman.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Bij de kraam met gebraden kip is geen kip te bekennen. De verkoopster houdt er desondanks de moed in: "Het is nog geen zes uur." Maar op de Veldhovense markt bij winkelcentrum Citycentrum is het vooral bloedheet en stil. 

Zoals bij de kaartverkoopster. Eenzaam staat de verkoopster de kaarten te herschikken: Wij mogen eigenlijk niet klagen over het weer, maar de omzet is minder dan de helft dan normaal. Ik hoop dat het snel koeler wordt, twintig graden is meer dan genoeg", zegt de vrouw in de marktkraam. Ook haar buurman die telefoonhoesjes verkoopt zit uit verveling op zijn telefoon te kijken. Klanten zijn er deze maandag amper. 

Wachten op privacy instellingen...

Verwelkte paprika
Bij een exotische fruitkraam staat de verkoper eenzaam en alleen achter zijn koopwaar. "Het is lastig om de groenten en fruit goed te houden met deze temperaturen, de paprika's zijn al verwelkt", zegt de marktkoopman. En bij een andere kraam met groenten en fruit is het extreem rustig, ondanks de enthousiaste marktkoopman die zijn kersen luidkeels aanprijst. 

Lege Kermis
Niet alleen weekmarkten, maar ook kermissen zuchten onder de extreme hitte. In Uden begon de kermis vrijdag en zaterdag goed, maar zondag was het veel minder druk en maandagmiddag bijna verlaten. "Het is veel te heet voor de kermis, ik heb wel airco, maar mijn kassa is leeg, dat is het risico van het vak", zegt de exploitant van de draaimolen.

Wachten op privacy instellingen...

De middagen mogen volgens de exploitanten op de Udense kermis nu als verloren worden beschouwd. Dat geldt ook voor de horeca. Bij 'Ons Caffeej' staan ze normaal met acht mensen te werken om het publiek op de terrassen te bedienen, nu staan ze met drie mensen. "Ik zweet niet van het werken, maar heb  lui zweet", grapt een ober. Hij verwacht dat het 's avonds alsnog druk wordt, omdat de mensen wel dorst hebben met dit warme weer.

In Valkenswaard gaan de kermisattracties maandag twee uur later open. Op het heetst van de dag blijft alles dicht. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.