Nabestaanden herdenken vier jaar na dato ramp met MH17: 'De dagen ervoor zijn slopend'

17 juli 2018 om 06:00
nl
Vandaag is het precies vier jaar geleden dat vlucht MH17 neerstortte in Oekraïne. Alle 298 passagiers kwamen om het leven, onder wie vijftig Brabanders. Bij het nationaal monument in Vijfhuizen, vlakbij Schiphol, werden de slachtoffers dinsdagmiddag herdacht.
Geschreven door

Veel Brabantse nabestaanden woonden de herdenking bij. Onder hen de families Hornikx, Kotte en De Roo. Ook minister-president Mark Rutte was aanwezig.

Familie Hornikx uit Goirle
Bart en Jeanne Hornikx verloren bij de ramp hun enige dochter Astrid en haar vriend Bart Lambregts. “Ze hadden nog zoveel mooie plannen samen”, vertelt Jeanne Hornikx. “En ze hadden ook zo uitgekeken naar die vakantie”.  

De dagen voorafgaand aan de herdenking van de ramp op 17 juli zijn zwaar voor de familie Hornikx. “De dag zelf kan je aan”, aldus Jeanne. “Maar de dagen ervoor zijn slopend. Dan komen al die herinneringen boven van mooie momenten voor hun vertrek, dat is heel moeilijk voor ons.’’

Astrid Hornikx en Bart Lambregts werkten allebei in het onderwijs. Bij de school van Astrid in Tilburg staat een herinneringsbankje met daarop een mozaïek van tekeningen van leerlingen. 

Ook bij het appartementencomplex waar ze woonden staat een bankje. “We vinden deze eerbetonen heel mooi. Maar er is voor ons maar één echt monument en dat staat in Vijfhuizen”, aldus Jeanne. 

“Maar we zouden het wel erg waarderen als ook de gemeente Goirle een officiële herdenkingsplek voor onze dochter zou inrichten. Dan is er ook een plek in de buurt waar familie, vrienden en wij naar toe kunnen om te herdenken.’’

Familie Kotte uit Eindhoven
Nabestaanden Anton en Hilda Kotte uit Eindhoven verloren bij de ramp hun zoon Oscar, schoondochter Miranda en kleinzoon Remco Kotte. ‘’Het lezen van alle namen tijdens de herdenking is en blijft heftig’’, vertelt Anton Kotte. Het stel ziet het nationale monument als een belangrijk monument voor alle nabestaanden maar zij hebben zelf hun eigen gedenkplekjes. 

Zoals hun vakantieadres in Friesland. ‘’We hebben onze sloep Remios genoemd. Vernoemd naar Remco, Miranda en Oscar. Telkens als we in Friesland zijn, is dat een puntje van reflectie. We waren daar net voor de ramp met MH17 met heel de familie samen.’’

Anton Kotte is dit jaar voor het eerst aanwezig bij de landelijke herdenking. Sinds een aantal maanden is hij bestuurslid van de Stichting Vliegramp MH17. ‘’Het voelt heel dubbel, omdat ik er moet zijn voor de stichting. Maar het is ergens ook fijn omdat ik dan in het herdenkingsbos ben. 

"Dan voel ik me weer bij ze.’’ Toch zit er ook een bittere nasmaak aan. ‘’We worden nu geconfronteerd met een aantal bomen die zijn doodgegaan. Heel vervelend allemaal.’’ Hoeveel bomen het niet gered hebben, weet Anton Kotte nog niet.

Familie De Roo uit Helmond
Paul, Joyce en Roy de Roo verloren hun vader Joop uit Helmond bij de MH17 ramp. Voor hen is het herdenkingsbos bij het nationaal monument in Vijfhuizen ontzettend belangrijk. ‘’We hadden nog geen eigen plekje om mijn vader te herdenken’’, vertelde Roy de Roo vorig jaar tijdens de herdenking. 

Zijn zus vulde aan: ‘’We hebben verder bijna niks van ons pap. Van een deel van zijn as hebben we een sieraad laten maken. Bij het planten van de boom hebben we het andere deel bij de wortels gestrooid.’’ 

Voor Joyce en haar familie is de herdenking een soort reünie met familieleden en andere nabestaanden: ‘’Het is fijn om daar met iedereen samen te zijn.’’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.