Vierdaagselopers wacht warme eerste wandeldag: natte handdoek in de nek en veel smeren

17 juli 2018 om 06:18
nl
De eerste Vierdaagselopers zijn dinsdagochtend om vier uur in Nijmegen van start gegaan voor hun eerste dag, de Dag van Elst. De in totaal 44.480 deelnemers wacht een warme, droge wandeldag. Het is de 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Traditioneel doen aan het evenement weer duizenden Brabanders mee.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

 

Wachten op privacy instellingen...

 

De eerste lopers die dinsdagochtend vertrokken waren de bijna negenduizend wandelaars die vijftig kilometer per dag gaan afleggen. Ze werden in het centrum van Nijmegen ondersteund door vele feestvierders.

Op de Dag van Elst trekken de lopers door de Betuwe richting Arnhem om via Bemmel weer terug te keren naar Nijmegen. Tot twee jaar geleden moesten alle lopers de laatste kilometers afleggen over de Oosterhoutsedijk langs de Waal. Op de dijk is geen schaduwplekje te vinden.

Wachten op privacy instellingen...

Vorig jaar is de wandelroute op de eerste dag omgedraaid, zodat de lopers in de koele ochtenduren over de dijk gaan. Dat gebeurt dit jaar opnieuw.

Natte handdoek in de nek en veel smeren
De organisatie van de Vierdaagse en het Rode Kruis raden de lopers aan regelmatig en voldoende te drinken, af en toe iets zouts te eten, een natte handdoek in de nek te leggen, een petje te dragen en veel te smeren. 

Veruit de meeste Vierdaagselopers leggen veertig kilometer per dag af. Onder hen zijn ook bijna alle zesduizend militaire deelnemers, die die afstand lopen met tien kilo bepakking op de rug. 

82 nationaliteiten
Aan de Vierdaagse doen dit jaar 82 nationaliteiten mee. Drie deelnemers zijn 91 jaar of ouder. Vorig jaar liepen 38.409 mensen de Vierdaagse uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.