Video

De Brabanders van de Vierdaagse zijn niet te missen

17 juli 2018 om 08:42
nl
Ruim vierenveertigduizend lopers zijn vanochtend vroeg begonnen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Al is het een Gelders evenement, met de grote groep Brabantse lopers, is het rood-wit-geblokt van de Brabantse vlag nooit ver weg.
Profielfoto van van Kaathoven Rob
Geschreven door
van Kaathoven Rob

Spreek een willekeurige vierdaagseloper aan en de kans is groot dat het een Brabander is. 

Team Oploo
“Acht en een half gehad en het gaat kei goed!” Nelly en Carla uit Oploo lopen veertig kilometer en zijn voortvarend begonnen. “Feestje hè, met dit goede weer.” De dames lopen in een rood shirt met goede doelen erop. “Er zijn er nog veel meer uit het land van Cuijk en iedereen loopt in dat shirt, je herkent ze zo.” Of het nog lastig gaat worden? Vast wel, maar de dames gaan er voor: “Voetje voor voetje, verstand op nul en lopen.”

 

De dames uit Rijen
“Vanochtend om drie uur dachten we, wat doen we, maar nu is het echt een feestje,” twee vrolijke dames uit Rijen dansen (nog) over het parcours. “We zijn half Rijen al tegen gekomen, super!” De lopers zijn na deze eerste zeven kilometer nog fris: “We gaan ervoor, een beetje dansen, beetje feesten, gewoon lopen!”

 

 

Brabo’s uit Gilze
Ze zijn niet te missen; een Brabantpet, Brabantbretels en een Brabantbroek, de twee heren uit Gilze zijn op en top Brabants. “Het is een tik, die Vierdaagse. Je begint er een keer aan en dan denk je nooit meer, maar na een paar weken begint het toch weer te kriebelen.” De mensen aan de kant maken het voor de heren geweldig:  “Zo veel mensen bij elkaar heb ik nog nooit gezien!”

 

 

Eindhoven de gekste
Waar deze vrienden vandaan komen? “Eindhoven, niet te voet hoor, wel met de auto,” grappen de drie lopers. Ze lopen voor de eerste keer “We zijn kei serieus bezig geweest, kei goed geoefend,” er klinkt wat cynisme door de zin heen. “Maar we gaan hem wel uit lopen!” De moed zit er in ieder geval nog goed in. “Op de camping is het gezellig, hier is gezellig, het is een groot feest.” 

 

 

Met de roelstoel uit Waalwijk en Helvoirt
“Het kan niet anders, dus we doen het zo,” Leny en Patricia zitten in een rolstoel, maar willen hoe dan ook meedoen. “Volgens Leny is dit makkelijker dan lopen, maar we gaan het zien of we het halen.” De dames doen voor de eerste keer mee: “Het is eigenlijk een soort weddenschap. Ik werd ingeloot en toen dachten we, we gaan ervoor.” Of er stiekem om hulp gevraagd wordt? “Nee, zo ben ik niet, dat gaan we niet doen!” 

 

Het einddoel van de lopers is natuurlijk de Via Gladiola in Nijmegen, aankomende vrijdag. Omroep Brabant zendt de 'intocht' die dag vanaf 14:00 uur Live uit. 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.