Video

Directeur papierverwerker aangeslagen na sluiting: 'Dit doet veel pijn, ik voel me machteloos'

17 juli 2018 om 10:34
nl
Om tien uur is de poort op slot gegaan, maar het was dinsdagochtend bij papierverwerker Van Puijfelik in Oosterhout business as usual. Medewerkers deden hun werk alsof er niets aan de hand is, zodat ze de laatste klanten kunnen bedienen. Na afloop is de familie verdrietig en aangeslagen. "Ik voel me kut, genaaid en machteloos", zegt Andries van Puijfelik.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Het bedrijf is op last van burgemeester Marcel  Fränzel gesloten. Hij beriep zich in mei op de Wet Damocles, waarbij een pand dat betrokken is bij handel in drugs gesloten kan worden als de openbare orde in gevaar komt. De papierverwerker moet een jaar dicht omdat in januari een container met 40 kilo cocaïne is onderschept die op weg was naar het bedrijf. Het bedrijf ging naar de rechter, maar die gaf de gemeente gelijk. 

De gemeente kwam rond tien uur langs om de poort te sluiten. Collega-bedrijven nemen intussen in goed overleg klanten en personeel over, zodat Van Puijfelik over een jaar weer open kan. 

Directeur Andries van Puijfelik zegt vooraf tegen Omroep Brabant: “Ik ben vanochtend met lood in mijn schoenen naar het werk gegaan. Maar we zijn gewoon begonnen, we hebben hier ons werk en gaan daar in verder tot de gemeente de poort sluit.”

'We zijn total loss, ik voel me machteloos'
Rond kwart over tien lopen de directeuren Andries en Jaymie aangeslagen de deur uit. Ze zitten er helemaal doorheen. "Dit doet veel pijn, we zijn total loss. Ik voel me kut, genaaid en machteloos. Maar dit is wat de gemeente wil. We hebben niets met de drugs te maken, we blijven het aanvechten bij de rechter."

 

Wachten op privacy instellingen...

De cocaïne werd destijds aangetroffen in de constructiebalken van een container in de haven van Antwerpen. Nadat de politie het grootste deel van de cocaïne uit de container had gehaald, werd het transport met een kleine hoeveelheid drugs, circa zeven gram, gevolgd naar Oosterhout. De politie viel het bedrijf binnen nadat de container was afgeleverd en arresteerde destijds drie mannen.

'Onschuldig'
Het bedrijf heeft altijd ontkend dat ze bij het drugstransport betrokken is. “We kopen overal ter wereld materiaal, die drugs had er ook bij een ander bedrijf in kunnen zitten.”

Volgens de directeur hebben de autoriteiten het al langer op het bedrijf gemunt. “We zijn vanaf 2011 getrapt en geslagen door allerlei instanties. We houden het hoofd boven water en zijn een goed lopend bedrijf. We hadden gewoon pech dat de drugs bij ons op locatie gevonden werd. Mijn vader zit onschuldig vast en nu wordt het bedrijf gesloten.”

Over een jaar wil Van Puijfelik de deuren weer openen. Intussen staat er voor miljoenen aan machines op het terrein. “Daarnaast gaat het om miljoenen aan voorraden, die zal door de weersomstandigheden achteruit gaan in waarde. De gemeente draagt nu de verantwoordelijk voor alle spullen, het is aan hun.”

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.