We zoeken massaal verkoeling, maar pas op waar je gaat zwemmen: blauwalgen liggen op de loer

17 juli 2018 om 10:55
nl
Het is dinsdag opnieuw warm. En als we de weermannen en –vrouwen mogen geloven dan blijft dat nog wel even zo. Verkoeling zoeken wanneer je kunt, blijft dus het devies. Pas echter op waar je besluit een duik te nemen. Zwemmen in een natuurplas is namelijk niet altijd een goed idee. Zo kunnen in verschillende Brabantse plassen bijvoorbeeld blauwalgen roet in je zwemplezier gooien.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Op de website zwemwater.nl kun je zien waar in Brabant je veilig een duik kunt nemen. Daar is ook te zien dat er op dit moment waarschuwingen gelden voor zes wateren in onze provincie. Zo geldt er een negatief zwemadvies voor de Binnenschelde in Bergen op Zoom en voor de zwemplas op het terrein van landgoed Ottermeer in Nispen. 

Ga je zwemmen in de Binnenschelde dan is de kans op maag- en darmklachten groot vanwege onvoldoende waterkwaliteit. In de plas in Nispen wordt zwemmen afgeraden vanwege blauwalgen. Dit zorgt voor een grote kans op huidirritatie en maag- en darmklachten.

Waarschuwingen voor blauwalgen
Voor vier zwemplekken in onze provincie geldt volgens zwemwater.nl een waarschuwing.  Dat wil zeggen dat zwemmen op die plek slecht kan zijn voor je gezondheid. Je moet zelf de inschatting maken of zwemmen er verstandig is. Deze waarschuwing geldt voor het Engelermeer West, de Zuiderplas in Den Bosch en de Meerse Plas in Den Dungen en Put de Omloop in Woudrichem. 

In deze vier gevallen gaat het om waarschuwingen voor blauwalgen.

Waarschuwingsborden
Ook in Waterplas De Meeris, beter bekend als het Gat van Waalre, kun je deze dagen beter niet gaan zwemmen. Er is blauwalg geconstateerd, laat de gemeente Waalre op Facebook weten. 

Wachten op privacy instellingen...

 

Contact met het water moet volgens de gemeente vermeden worden. En ook voor dieren is het water gevaarlijk. Rondom de plas worden waarschuwingsborden geplaatst.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.