Dode zwaantjes in Raamsdonksveer en dat is niet voor het eerst: 'Ik was in shock'

17 juli 2018 om 13:43
nl
In Raamsdonksveer zijn maandagavond vier dode zwanen uit het water gehaald. De beestjes zaten aan elkaar vast met visdraad. Hoe ze zijn gestorven, is niet duidelijk. "Door de wijze waarop ze aan elkaar vastzaten, vraag ik me af of dat met opzet is gebeurd", zegt iemand van Faunabescherming Oosterhout.
Profielfoto van Edwin Vossen
Geschreven door
Edwin Vossen

"Gisteravond kwam ik aan bij de visvijver en toen dacht ik al: 'het is hier helemaal foute boel'", zegt de man achter Faunabescherming Oosterhout. Hij zet zich fel in tegen sportvissers en wil daarom niet met zijn naam genoemd worden. "Niet iedereen is altijd even positief over wat ik doe." Bij de redactie van Omroep Brabant is zijn echte naam wel bekend. 

"Gisteren heb ik dus vier dode zwaantjes uit het water gehaald. En toen bleek dat drie zwaantjes aan elkaar vastzaten met visdraad. Dat eentje vastzit, dat kan nog. Maar alle drie? Het kan opzet zijn of het kan zijn dat er een vislijn is afgeknipt en dat ze daarmee in aanraking zijn gekomen."

'Sportvissen is geen pretje'
De natuurbeschermer gaat regelmatig bij de visvijvers in Raamsdonksveer kijken om de zwanen in de gaten te houden. Natuurlijk is er nog niks bewezen, maar volgens de man komt de dood van de zwanen door het vissen. "Sportvissen is echt geen pretje", zegt de man achter de faunabescherming.

"Ze lagen alle drie bij elkaar en dat is een merkwaardig tafereel. Verstrengeld aan elkaar. Stop gewoon met vissen in dat gebied. Want dit gebeurt jaar op jaar. Laat ze op een andere plek vissen waar minder vogels zitten. Ze moeten daar gewoon een visverbod instellen."

'Het is gewoon zo triest'
Voor de gebeurtenis maakt het niet meer zoveel uit of er nou wel of niet opzet in het spel was. De buurt en de man achter Faunabescherming Oosterhout zijn flink overstuur door de situatie. "Een complete gezinsuitbreiding is verloren gegaan", zegt de faunabeschermer geschrokken. 

"Ik was in shock. Dit heeft me echt diep geraakt. Het is gewoon zo triest dat die jonge zwaantjes aan elkaar zaten en zo hebben moeten lijden. Ze waren nog maar een paar weken oud. "

'Zo veel vreselijke dingen daar'
Het is niet de eerste keer dat er zwaantjes sterven in de visvijver. Volgens de man moet dat nu maar eens zijn afgelopen. "Ik wil echt dat dit stopt. Want er gebeuren zo veel van dat soort dingen", vertelt hij.

"Vorig jaar is de brandweer er zelfs nog bij gekomen. Dit is al de zoveelste keer en ik wil dit soort dingen nu in het daglicht bespreken. Er gebeuren zo veel vreselijke dingen daar. Ze moeten gewoon heel snel een visverbod instellen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.