Video

Geld verdienen met windenergie? In Midden-Brabant kan het

17 juli 2018 om 17:56
nl
Op Industrieterrein De Spinder in Tilburg-Noord komen vanaf volgend jaar vier windturbines die deels gefinancierd moeten worden door inwoners van Midden-Brabant. Vanaf dinsdag kan men namelijk aandelen kopen vanaf 250 euro.
Profielfoto van Hannelore Struijs
Geschreven door

Het project heet Spinderwind en het zou dan niet alleen goed zijn voor het milieu, maar het zou ook nog iets opleveren voor de eigen portemonnee. Hoeveel geld precies, dat hangt af van de wind. Het ene jaar wordt er simpelweg meer energie met windturbines opgewekt dan het andere. Verwachting is wel dat de inleg zich in twintig jaar minstens verdubbelt. 

Wachten op privacy instellingen...

De Tilburgse wethouder Berend de Vries kocht dinsdag het eerste aandeel: 'Het levert in ieder geval meer op dan het gewoon op de bank zetten. Van die 250 euro wordt in twintig jaar afgelost en daarnaast krijg je een bijdrage van de winst.'

Ruud Zuer van Spinderwind: 'Het is een project voor en door burgers en we vragen zesduizend spinderdelen (aandelen) aan te schaffen van 250 euro. Oftewel: 1,5 miljoen euro moet van de burger vandaan komen.'

Financiering
Daarmee is nog niet de gehele bouw en het onderhoud van de vier windturbines gefinancierd. Die kosten zijn namelijk 15,5 miljoen euro. De overige 14 miljoen euro komt van banken en de Provincie Noord-Brabant. 

Aandelen kopen kan tot eind augustus. en vanaf 2020 moeten de windturbines geld op gaan leveren. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.