Grote brand in Loonse en Drunense Duinen, luchtmacht zet twee Chinooks in om te blussen

18 juli 2018 om 17:00
nl
In Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen bij Drunen is woensdagmiddag brand ontstaan. Volgens de brandweer is er sprake van een grote brand. Rond half vijf werd een eerste Chinook ingezet om te helpen, een tweede volgde kort voor zeven uur. De legerhelikopters hadden een grote zak onder het toestel hangen om bluswater aan te voeren.
Geschreven door

Volgens omstanders haalt de luchtmacht het bluswater uit een roeivijver in de buurt van het natuurgebied. Per beurt 'vangen' de Chinooks zowat 8000 liter water.

Wachten op privacy instellingen...

 

 

"De helikopters zijn voor het grote werk en gaan flink wat water op het vuur gooien. Maar dan zal de brand nog niet uit zijn, nablussen door de brandweer is nodig", aldus politiewoordvoerder Bart Vaessen. Hoeveel ladingen water de Chinooks moeten gooien, is onduidelijk.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

Volgens de brandweer gaat het om drie brandhaarden. Het betreft een gebied van ongeveer 200 bij 200 meter in de omgeving van de Steegerf en twee kleinere gebieden van 50 bij 50 meter. De drie brandhaarden liggen dicht bij elkaar. Door de windstilte breidt de brand niet verder uit. De brandweer denkt het vuur snel onder controle te hebben, maar zal nog wel enige tijd nodig te hebben om na te blussen. 

'Kom niet naar de brand'
De brandweer roept mensen op niet naar de Loonse en Drunense Duinen te komen. Mensen die in de omgeving van de brand zijn, kunnen het beste het gebied verlaten. 

Brandweerkorpsen uit onder meer Helvoirt, Drunen, Vlijmen, Haaren en Boxtel zijn uitgerukt met blusvoertuigen en tankwagens met bluswater. Door het mulle zand kan de brandweer niet goed  bij de brand komen. Minstens een van de bluswagens heeft zich vastgereden in het zand. 

Ook houdt de politie met een helikopter vanuit de lucht de brand in de gaten. De brandlucht is te ruiken in de verre omgeving. Mensen die last hebben van de rook kunnen ramen en deuren sluiten. Het is nog niet bekend waardoor het vuur is ontstaan.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.