Onbeheerd achterlaten terrein Van Puijfelik: 'Gevaar voor brand, stank en ongedierte'

18 juli 2018 om 18:21
Foto: Rob Engelaar
Foto: Rob Engelaar
Paul van Wanrooij, eigenaar van de grond waarop het bedrijf Van Puijfelik staat, maakt zich grote zorgen over de grote stapels papier en plastic die een jaar lang onbeheerd op het terrein blijven liggen. De gemeente Oosterhout heeft dinsdagochtend de poorten van de papierverwerker gesloten. Van Puijfelik moet dicht omdat in januari een container met 40 kilo cocaïne is onderschept die op weg was naar het bedrijf in Oosterhout.
Profielfoto van Roxanne Hazenberg
Geschreven door
Roxanne Hazenberg

Vanaf het terrein van transportbedrijf Van Wanrooij zie je de hoge stapels papier en plastic liggen die zijn achtergebleven na de sluiting. Van Puijfelik is huurder van een deel van het terrein van Van Wanrooij. En die laatste maakt zich grote zorgen over de veiligheid van zijn bedrijf. 

"Het papier en het plastic blijft een jaar, zonder toezicht liggen. Dat is brandgevaarlijk, het trekt ongedierte aan en het gaat uiteindelijk ook stinken. Als buren zijn we hier natuurlijk niet blij mee.” Op dit moment liggen er nog zo'n 400 tot 600 vrachtwagens aan papier en plastic op het terrein. 

Logistiek met parkeerproblemen
Slechts een hek scheidt het terrein van Van Wanrooij met dat van Van Puijfelik. “Bij een brand is de kans groot dat mijn gebouw en trailers ook vlam vatten. Ik zal mijn wagens dus voorlopig ergens anders moeten parkeren.” 

Volgens de gemeente is Van Wanrooij als eigenaar van het terrein zelf verantwoordelijk. “Ik vind dit erg kort door de bocht van de gemeente. Zeker in deze situatie is dit niet terecht. Ik ben nu in overleg met de gemeente om naar een oplossing te zoeken.” 

Wachten op privacy instellingen...

Warmte en natheid
Andries van Puijfelik is mede-eigenaar van het nu gesloten papierverwerkingsbedrijf. “Wij nevelen de stapels papier en plastic regelmatig wanneer het zo warm is als nu. Als het bedrijf gesloten is, is er niemand die dat komt doen en dan is de kans op brand groot.”

Het plastic dat tussen het papier ligt, kan een brand veroorzaken. “Vroeger leerde je al dat als je glas boven een velletje papier houdt, het papier in brand kan vliegen”, legt Van Puijfelik uit. “Nu ligt hier natuurlijk geen glas, maar plastic kan het zonlicht ook weerkaatsen.”

Volgens Van Puijfelik zijn de zorgen van Van Wanrooij terecht. “Door de warmte nu is er veel kans op brand en door de kou en natheid in de winter gaat het papier rotten, wat dan weer stankoverlast veroorzaakt en ongedierte aantrekt. Ik snap de zorgen van Van Wanrooij dan ook zeker.”

Wachten op privacy instellingen...