Vittorio de Perzische ijscoman verovert Tilburg: 'Cadeautje aan Nederland namens een vluchteling'

18 juli 2018 om 23:05
nl
Met het zomers weer dat over Brabant trekt, zijn er natuurlijk tal van plekken waar je een heerlijk ijsje kunt kopen. Maar die van Vittorio de Perzische ijscoman is misschien wel het meest bijzonder. Iedere avond wordt een klein plekje van Tilburg omgetoverd tot zijn ijshoekje. "Het is een beetje uit de hand gelopen."
Profielfoto van Edwin Vossen
Geschreven door
Edwin Vossen

"Ik merk dat het steeds groter wordt", lacht ijscoman Vittorio. Een aantal jaren geleden zette hij zijn ijskar neer op de hoek van de Prinsenhoeven met de Havendijk in Tilburg. Dicht bij het water van de Piushaven creëerde hij een knus plekje waar buurtbewoners bij elkaar komen om een ijsje te halen.

Ondertussen is de Perzische ijshoek uitgegroeid tot een ontmoetingspunt met een tiental stoeltjes, Perzische tapijten en parasolletjes. In de buurt is Vittorio een bekend gezicht. De hele dag zwaaien mensen naar hem als ze op de fiets voorbij komen.

'Saffraan, rozenwater en kardemom'
Vittorio is geboren in de Iraanse hoofdstad Teheran. In zijn ijs gebruikt hij smaken uit zijn geboorteland. "Het ijs is gemaakt van ingrediënten die wij een beetje vergeten zijn", legt Vittorio uit. 

"Saffraan, rozenwater en kardemom zijn onbekend. En als je kijkt naar al die ingrediënten, al die lekkere geurtjes van ijs van verschillende producten, dat maakt het ijs zo uniek."

(tekst gaat verder onder foto)

 

'Een sociale plek van Tilburg'
Mensen uit de buurt komen dus voor de smaak van het Midden-Oosten naar de ijsmaker. Toch is dat niet de belangrijkste reden van Vittorio om iedere dag op de straathoek te staan. "Het ijs is maar een bijzaak, heb ik altijd gezegd", legt hij uit. 

"Het gaat om de plek, het gaat om momenten die wij samen meemaken. Het gaat om samenzijn. Een sociaal gezicht en een sociale plek van Tilburg."

'Als ik er niet meer ben...'
Vittorio wil met zijn bijzondere ijsbelevenis vooral mensen uit de buurt met elkaar in verbinding brengen. Voor de toekomst heeft hij grote dromen over wat de locatie kan worden. "Als ik er niet meer ben, dan vind ik dat deze plek als een soort cultureel erfgoed doorgegeven moeten worden", vertelt de Perzische ijscoman. 

"Ik wil dat dit een plek wordt waar ook de volgende generatie nog bij elkaar gaat zitten. Ik weet niet wie dan het ijs gaat maken. Dat maakt me niet uit. Dit is gewoon mijn passie. Dit komt uit mijn hart. Dit is een cadeautje aan Tilburg en Nederland namens een vluchteling."

 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.