Gewiekste boeren doen juist goede zaken dankzij de droogte - Omroep Brabant

Gewiekste boeren doen juist goede zaken dankzij de droogte

19 juli 2018 om 09:36
nl
Het is niet alleen maar kommer en kwel voor de akkerbouwers tijdens deze droge tijd. Boeren die het handig aanpakken, lukt het om een aardige oogst binnen te halen. Dat kan niet iedereen, waardoor het aanbod van groente kleiner is en dat maakt dat de gewassen meer opleveren.
Profielfoto van Anja de Loos
Geschreven door
Anja de Loos

Akkerbouwer Wim de Witte moet er hard voor werken, maar zijn land ligt er mooi en groen bij. Hij verbouwt frietaardappelen, suikerbieten, uien, sperziebonen en granen. Die laatste gewassen houden van zon en droogte, dus dat komt goed uit. De andere velden worden beregend door De Witte.

Zoet of zilt
Beregenen is duur. Niet het water, maar de benzine die nodig is voor de beregeningsapparatuur hakt er in. Er gaat deze zomer vier keer zoveel brandstof doorheen in het bedrijf. Toch is beregenen broodnodig voor een redelijke opbrengst. In Brabant gaat dat prima. Zeeuwse boeren hebben minder mogelijkheden, vertelt De Witte: "Hier in Brabant hebben we voldoende zoet water. In Zeeland is het water zilt, en daarmee kun je minder goed beregenen."

Speculeren
Brabantse boeren weten goed gebruik te maken van hun voordelige positie.  Zo zijn er, volgens De Witte, boeren die al geoogst hebben, maar hun groente nog even vasthouden, omdat ze speculeren dat de prijs omhoog gaat. Dat doet De Witte nog niet, maar hij verwacht wel zijn extra kosten terug te verdienen als gevolg van de tegenvallende oogst van zijn collega's.

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.