Twee apen illegaal opgesloten in schuur, eigenaar zegt bij bezoek van politie dat ze zijn ‘ontsnapt'

19 juli 2018 om 10:35
nl
De politie deed woensdag een opvallende vondst in een schuur aan de Terraweg in Best. Daar werden namelijk twee apen, een ringstaartmaki en een gibbon, gevonden. Dieren die niet gehouden mogen worden door burgers. Maar nadat de politie later op de dag terugkeerde naar het adres om de dieren over te dragen aan Stichting Aap, waren ze weg. ‘Ontsnapt’, volgens de eigenaar.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

De politie deed de vondst nadat er klachten uit de buurt waren gekomen over stankoverlast, vertelt politiewoordvoerder Dion Luijten. De dieren werden gevonden in twee kooien in de schuur, waar ze illegaal waren opgesloten.

'Ontsnapt'
De dieren konden alleen niet direct worden meegenomen. “Er moesten voorbereidingen getroffen worden, zoals het regelen van opvang en iemand die de dieren kon verdoven”, zegt Luijten. Toen de politie terugkeerde bij het huis met specialisten van Stichting AAP waren de dieren weg. ‘Ontsnapt', volgens de eigenaar. 

De politie gelooft weinig van deze verklaring. “We vermoeden dat hij nattigheid heeft gevoeld en ze zelf heeft weggehaald.” Het lijkt er niet op dat de dieren in de omgeving loslopen. Luijten: “Daar gaan we niet vanuit.” Het vermoeden is dat de dieren ergens zijn ondergebracht.

Schadelijk en gevaarlijk
Volgens Stichting AAP is het schadelijk voor dit soort dieren om in huis te worden gehouden. "We hebben in onze opvang veel apen die een leven als huisdier achter de rug hebben. Veel dieren hebben daar lichamelijk en geestelijk last van", aldus woordvoerder Irma Timmermans. "Dat heeft te maken met bijvoorbeeld verkeerd voedsel dat ze hebben gekregen, maar apen zijn ook groepsdieren en hebben soortgenoten om zich heen nodig."

Daarnaast kunnen ze ook gevaarlijk zijn voor mensen. "Ze kunnen onvoorspelbaar en zelfs agressief gedrag vertonen en ze kunnen ziekten hebben die op mensen overdraagbaar zijn."

Het is sinds 1977 verboden in Nederland om apen als huisdier te houden. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!