Bosbranden bestrijden met bijlen en voeten, zo gaat de handcrew te werk

19 juli 2018 om 13:04
nl
Bij het bestrijden van een bosbrand denk je aan helikopters met enorme waterzakken en hordes brandweerwagens. Maar niet alle brandweereenheden gaan zo te werk. Er is ook de handcrew, die gewapend met hakbijlen erop uit trekt om het vuur uit het bos te hakken. Donderdag werden ze vanuit hun thuisplaats in Overijssel naar de Loonse en Drunense Duinen geroepen om de grote natuurbrand daar te helpen bestrijden.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

De handcrew is er om de zogenaamde hotspots te bestrijden, legt commandant Erik Pluim uit. "Een hotspot is een rookpluimpje dat uit de grond komt. Daar zit een brandje onder. Toen we hier aankwamen, waren er hier zeker duizend." 

Het speciale team komt op plekken waar de grote blusapparatuur van hun collega's niet bij komt. "Dit is heel moeilijk terrein. De normale brandweer kan hier niet komen. Wij gaan lopend heel gericht het gebied in."

Wachten op privacy instellingen...

Hakbijl en voeten

Ze mogen dan de handcrew heten, de mannen gaan met meer op pad dan alleen hun handen. In het wapenarsenaal zit behalve beschermende kleding een bijl, een 'hark met een schraapmechanisme' en een waterrugzak van twintig liter met spuit die heel gericht kan blussen. Maar ook de oude vertrouwde stappers in brandweerlaarzen zijn een veelgebruikt middel. 

En kunnen de brandweerlieden uit Brabant dat dan niet zelf? Nee, aldus Pluim: "Deze gereedschappen zitten niet bij de standaarduitrusting van de brandweer. We hebben een container die we meenemen waar onze materialen inzitten." 

Wachten op privacy instellingen...

Pluim verwacht dat zijn handcrew nog tot diep in de middag bezig is om de laatste smeulende resten uit te maken in de Loonse en Drunense Duinen. "Er zijn nog tientallen hotspots." Dus het is nog even hakken en stampen geblazen. 

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.