Advocaat Jos de G. wil opheldering over rol NFI in zaak Nicole van den Hurk

19 juli 2018 om 12:09
nl
De advocaat van Jos de G. heeft opheldering gevraagd over de rol van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in de zaak Nicole van den Hurk. Raadsman Job Knoester doet dit naar aanleiding van berichtgeving over mogelijke misstanden bij het instituut.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Een speciale onderzoekscommissie doet onderzoek naar mogelijke misstanden bij de manier waarop lichamen worden onderzocht op steek- en slagwonden in moordonderzoeken. Dat bevestigde het NFI vorige week aan De Telegraaf. De aanleiding voor het onderzoek was een melding van een klokkenluider. 

“In het vonnis in de zaak Nicole van den Hurk is uitgebreid aandacht besteed aan de vraag of er sprake was van steekwonden of van zaag- en snijwonden”, zegt Knoester. De advocaat wil weten welke onderzoeksmethodes zijn gebruikt en of er tijdens deze zaak ook dingen mis zijn gegaan.

LEES OOK: DNA-onderzoekers zaak Nicole van den Hurk twijfelen aan bewijs tegen Jos de G.

“Als we geen opheldering krijgen, overwegen we om minister Grapperhaus op te roepen als getuige.” Ferd Grapperhaus is minister van Justitie en Veiligheid en daarom verantwoordelijk voor het NFI.

Vijf jaar cel De G.
Jos de G. werd in 2014 opgepakt voor de verkrachting en dood van Nicole van den Hurk uit Eindhoven. Hij is november 2016 uiteindelijk veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor de verkrachting van het toentertijd 15-jarige meisje, voor doodslag was te weinig bewijs.

Tegen de straf ging zowel de verdachte als het Openbaar Ministerie in beroep. Het OM wil dat hij ook wordt veroordeeld voor doodslag. Het hoger beroep dient in augustus. Knoester wil voor de tijd duidelijkheid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.