Van drooggevallen beken tot een idioot die een kampvuur maakt: Brabant zucht onder de droogte

19 juli 2018 om 15:03
nl
Spoedoverleggen, noodgrepen, van alles wordt uit de kast getrokken door de brandweer, politie, waterschappen en natuurorganisaties om de aanhoudende droogte het hoofd te bieden. In dit artikel een overzicht van de gebeurtenissen rondom de droogte.
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Kampvuur midden in het bos
Dachten ze nou echt: een kampvuur midden in een kurkdroog bos is een gezellig idee? Of probeerden ze moedwillig de natuur te vernielen? Hoe dan ook, een wandelend stel ontdekte donderdag aan het begin van de middag midden in de bossen achter de Roestelberg in Kaatsheuvel, aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen een kampvuur. Terwijl in het natuurgebied al sinds gistermiddag een brand woedt. Het stel twijfelde geen moment en belde de brandweer. Die had het vuur snel geblust voordat het echt schade kon aanrichten.

 

 

Rampscenario voor vissen
Op de Brabantse zandgronden voltrekt zich 'een rampscenario', stelt Stichting RAVON, een kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Onder de meest kwetsbare soorten zijn de beekprik, elrits, beekdonderpad en rivierdonderpad, anders dan hun namen doen vermoeden geen padden- maar vissoorten. Diverse beken zijn al drooggevallen, met veel dode vissen tot gevolg. De stichting heeft de waterschappen ingeseind zodat die actie kunnen ondernemen. 

Zo houdt Waterschap De Dommel de situatie nauwlettend in de gaten bij vooral Groote Beerze, Sterkselsch kanaal, Sterkselse Aa en Reusel waar de beekprik voorkomt. Bij de Groote Beerze is inmiddels actie ondernomen. Met hulp van de lokale visclub zijn de nog levende vissen overgezet naar een plek met meer water. De dode vissen zijn opgeruimd. 

 

 

Dode meeuwen
Een kerkhof van meeuwen, lijkt het wel. De Sassenplaat in het Hollandsch Diep tegenover Shell Moerdijk ligt bezaaid met dode jonge meeuwen, meldt BN/De Stem. Volgens ecoloog Roland-Jan Buijs is de oorzaak duidelijk: de droogte. De vogels kunnen hierdoor geen regenwormen meer uit de grond trekken omdat die te diep zitten. Dat is vooral funest voor de jonge vogels. 

Bosbrand door sigaret
In Budel heeft een brand een deel van het bos in as gelegd. Groot is het niet, zo'n 30 vierkante meter. Volgens fietsers die de brand ontdekten, zou een automobilist een brandende sigaret uit zijn raam hebben gegooid. 

Klapband
Dat je niet veel nodig hebt om bij deze extreme droogte een brand te veroorzaken, blijkt ook wel uit Woensdrecht. Daar ontstond een bermbrand door een klapband van een vrachtwagen. De brandweer was snel ter plaatse en had geen enkele moeite om de brand snel te blussen.

Wachten op privacy instellingen...

Bosbrand
Een zwarte grond, witte rook. De bosbrand in Boxmeer laat duidelijk zijn sporen na. Naar schatting is 600 tot 800 vierkante meter natuur aangetast door de brand. Het is onduidelijk hoe de brand heeft kunnen ontstaan.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.