Video

Strijd om oorlogsmonument in Veen nog lang niet gestreden: 'Geen namen vermelden'

19 juli 2018 om 19:00
nl
Veen krijgt een nieuw oorlogsmonument. Voorlopig zonder de namen van de vijf verzetsstrijders en de zeventien burgerslachtoffers. Dat heeft het gemeentebestuur van Aalburg besloten. Tot verdriet van stichting Oorlogsmonument Verzetsplein.
Profielfoto van Linda Koppejan
Geschreven door
Linda Koppejan

Het monument in het plantsoen op het Verzetsplein zou in september dit jaar worden onthuld. Dat leek de stichting een mooi moment omdat 2018 het 'Jaar van het Verzet' is. Maar door het besluit van het gemeentebestuur gaat dit voorlopig niet door. 

De belangrijkste reden is dat er klachten kwamen over het initiatief van de Oranjevereniging en de dorpsraad. Er is namelijk al een oorlogsmonument in Veen , met daarop de namen van de verzetsstrijders. Volgens de voorzitter van stichting Oorlogsmonument Verzetsplein is het pijnlijk voor de nabestaanden en donateurs. Juist het noemen van de namen van de verzetsstrijders heeft een zeer belangrijke rol gespeeld bij het werven van fondsen.

Vredesmonument

Burgemeester Fons Naterop heeft het liever niet over een oorlogsmonument maar over een vredesmonument. Door het niet vermelden van de namen is het mogelijk om het tijdloos te houden. Er is nog geen definitief besluit genomen: "Voorlopig is er voorgesteld om het al bestaande oorlogsmonument bij de hervormde kerk uit te breiden met een plaquette. Hierop moeten de namen worden vermeld van de burgerslachtoffers." 

Jongere generatie

Een ander idee is om het nieuwe monument te voorzien van een QR-code die met een mobieltje te scannen valt. Zo kan informatie over het monument worden opgezocht en komen ook de 22 namen naar voren. Een manier om ook een jongere generatie te betrekken bij het initiatief. 

Verder adviseert de burgemeester om 'in gesprek te gaan met de samenleving om zo tot een oplossing te komen'. Hiermee worden met name de Oranjevereniging en de dorpsraad bedoeld. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.