Brabanders gaan uit hun dak op top Alpe d'Huez, ook nagelbijten in stamkroeg Gerwen

19 juli 2018 om 17:00
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Jeremy Buchly vermaakt zich prima op de Alpe d'Huez.
1/2 Fans volgen in de stamkroeg in Nuenen de wedstrijd.
Hij moest er bijna duizend kilometer voor rijden. Maar Tilburger Jeremy Buchly heeft nog geen seconde spijt van die lange reis. Hij had een geweldige dag op de Alpe d’Huez waar hij met en groep vrienden uit Brabant op de doorkomst van de renners staat te wachten. Door hun oranje shirts was direct duidelijk uit welk land de fans kwamen.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

“Het is de eerste keer dat ik speciaal voor een etappe van de Tour zo’n eind rijd. Maar ik ben met mensen die hier vaker hebben gestaan, in bocht zeven, de Hollandse bocht. Het was één groot feest.” Buchly vertrok woensdag uit Brabant en was de volgende dag om half tien al present op de berg. “Twee uur lopen, bergop. Vanaf één uur werd het heel druk en stond het al snel vol.”

De Brabander Steven Kruijswijk reed op kop, wat een heerlijk zoete kers op de taart was. Voor de eerste keer in bijna dertig jaar kon een Nederlander de bergetappe winnen. De laatste Nederlandse winnaar was Gert-Jan Theunisse in 1989, die na een solo over ruim honderd kilometer als eerste aankwam. “Het is te gek dat de Nederlanders het zo goed doen”, vindt Buchly.

Etappe kijken in stamkroeg Nuenen
In Nuenen, waar Kruijswijk opgroeide en waar zijn ouderlijk huis staat, hadden een aantal fans zich verzameld in stamkroeg De Stam in Gerwen. Ze zijn bijna allemaal lid van de voormalige fanclub van de renner. Die fanclub is op verzoek van de renner opgeheven omdat hij het te veel eer vond, maar de ex-leden zijn natuurlijk fan gebleven. Op een groot scherm genoten de Brabanders van de prestaties van hun sportheld. Het was nagelbijten, maar vooral genieten.

Erelid en tevens 'Bekende Nederlander' Wim Daniels volgde op een barkruk de etappe. "Ik ben erelid en zag dat Kruijswijk voorop reed. Toen ben ik snel hierheen gereden. Zeven kilometer op de fiets, heel wat anders dan de renners in de Tour."

 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...