De grasmat van UDI'19 ligt er piekfijn bij, laat de sterren van PSV en Olympiakos maar komen - Omroep Brabant

De grasmat van UDI'19 ligt er piekfijn bij, laat de sterren van PSV en Olympiakos maar komen

20 juli 2018 om 14:40
nl
Jeugdinternationals liepen er al genoeg over de perfect gemaaide grasvelden van UDI’19 in Uden. Maar grote sterren als Lozano en Pereiro voetbalden er nog nooit. Toch heeft grasmeester Rik van de Burgt geen seconde last van spanning. De grasmat ligt er piekfijn bij, klaar voor de oefenwedstrijd van PSV tegen het Griekse Olympiakos Piraeus op 24 juli.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

 “We bereiden het veld net zo voor als normaal. We hebben het meerdere keren gesproeid, het is gemaaid tot de gewenste lengte van 2,5 centimeter en we hebben het op tijd bemest.”

De grasmat van UDI’19 staat als uitstekend bekend. Zelfs de grasmeesters van bekerwinnaar Feyenoord, de club die verschillende nationale prijzen won voor haar grasmat, gaven bij een bezoek aan de club de onderhoudsploeg van de gemeente complimenten.

Bemesten
Van de Burgt en zijn collega’s bezoeken dan ook iedere dag de sportvelden. Even een prikkertje de grond in, zit er genoeg water in? “We hebben wel een automatische sprinklerinstallatie, maar pas als je in het gras prikt kun je goed zien wat de status is. Je moet steeds bijsturen. Moet je extra sproeien of juist minder? Door de droogte van de laatste tijd moeten we de velden extra aandacht geven. En de bemesting moet op het juiste moment, zodat de voeding op de wedstrijddag vrijkomt.”

Op de dag van de wedstrijd komen de lijnen erop, nog een flinke klus. En een uur van tevoren gaan de sproeiers nog eens aan. Maar de grasmeesters krijgen eer voor hun werk. De wedstrijd wordt op Fox Sports uitgezonden. “Landelijke bekendheid voor het veld, ja dat is voor mij ook de eerste keer.”

Hoe kwam PSV nu eigenlijk bij UDI’19 uit? Bestuurslid Willy Verwegen kreeg vier weken geleden een telefoontje. “Omdat de jeugdteams onder 17 en onder 19 van de KNVB hier ook spelen, kenden ze ons veld en ze zochten een goede plek voor de wedstrijd tegen de Grieken.”

Live op tv
Gesprekken met de gemeente, het bestuur en vrijwilligers volgden. Kon er een vergunning gegeven worden en zou alles op tijd klaar zijn? Personeel van Fox Sports kwam vooraf kijken waar ze de camera’s konden hangen.  Sommige dingen waren nieuw. “We moesten bijvoorbeeld entreekaarten verkopen maar dat hebben we extern neergelegd. De doelen zijn vandaag opgezet, we hebben nieuwe netten gehangen. Alles is schoongemaakt, zelfs de borden langs het veld. Het is spic en span.”

Van de 2750 kaarten zijn er nu nog zeshonderd te koop. “Ik hoop op een uitverkocht huis, dat zou mooi zijn. Normaal proberen fans trouwens wel eens na de rust gratis naar binnen te komen, maar dat gaat nu niet. Iedereen die in de pauze weggaat, krijgt een bewijsje waarmee hij of zij daarna weer binnen kan. We hebben echt alles onder controle.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.