Duizenden vissen gered uit kurkdroge poelen en beken en naar de rivier de Aa gebracht

AARLE-RIXTEL - Met schepnetten hebben medewerkers van Waterschap Aa en Maas, samen met vrijwilligers van IVN, duizenden vissen van de dood gered. Ze zijn uit uitgedroogde poelen en beken gehaald en naar de rivier de Aa gebracht, waar nog wel genoeg water is.

De Snelle Loop heet het beekje dat bij Aarle-Rixtel stroomt. Maar zo snel loopt het water niet meer. Door de extreme droogte is de beek grotendeels veranderd in een  modderpoel. Bij ecofarm De Biezen is de beek kurkdroog. De reigers hadden er een goede maaltijd aan de vissen die geen kant meer uit konden.

Voorntjes en snoeken
Iets verderop ziet het er iets beter uit. Daar staat nog een bodempje water in de beek. Met schepnetten en lieslaarzen gaan de mensen van het waterschap Aa en Maas de modderpoel in. Uit de modder worden vissen gered en in een emmer gestopt. "Wij komen van alles tegen, van voorntjes tot snoeken", zegt Jorrit Daniels van het waterschap. Hij schat dat er duizenden vissen gered zijn. Voorlopig houdt de droogte nog wel even aan, dus werk genoeg voor de mensen van het waterschap. 

Beekprik
Het waterschap De Dommel komt vanwege de aanhoudende droogte ook in actie om de beekprik te redden. De beschermde vissoort die in beekbodem leeft, heeft het moeilijk omdat beken uitdrogen. De hele populatie dreigt te verdwijnen als ze geen water krijgen. Het waterschap gaat daarom extra water pompen in de Reusel, de beek waar de situatie op dit moment het ernstigst is. 

 

Meer over dit onderwerp:
WATERSCHAP AA EN MAAS VISSEN DROOGTE