Video

Waterbakken en airco-hulppost voor bezoekers Tilburgse kermis, nog geen sprake van hitteplan

20 juli 2018 om 21:16
nl
Bezoekers van de kermis in Tilburg kunnen rekenen op waakzame EHBO'ers en voldoende water. Dat heeft een woordvoerder van de EHBO vrijdag gezegd. Er zijn extra verkoelende maatregelen getroffen om de hitte het hoofd te bieden. Volgende week worden tropische temperaturen verwacht.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Vrijdagavond was enige verwarring ontstaan of er een hitteplan in werking zou treden op de Tilburgse kermis. De gemeente benadrukt dat daar voorlopig geen sprake van is. Eerder repte de plaatselijke EHBO over een hitteplan dat door verschillende partijen, waaronder de gemeente, zou worden ingesteld.

Niettemin blijven alle betrokken heel alert om te voorkomen dat bezoekers op de kermis bevangen raken dor de hitte. Ad van Laarhoven van de EHBO: "Bezoekers worden nu scherper in de gaten gehouden door rondlopende EHBO'ers. Er zal water worden uitgedeeld en op het kermisterrein zijn extra tappunten geïnstalleerd waar mensen water kunnen krijgen.  Bij de EHBO-post op het Koningsplein plaatsen we waterbakken waar mensen zich kunnen afsponsen met koel water."

Voor Van Laarhoven en ‘zijn’ honderd vrijwilligers betekent de aanhoudende hitte veel extra zorg en een boel werk. 

Gemeente: 'Er is helemaal geen hitteplan'
Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat er geen sprake is van een hitteplan. "Er is vanuit de gemeente geen ander beleid dan voorgaande jaren tijdens de kermis. Ja, het wordt warm, maar vooralsnog is er geen reden om een hitteplan van kracht te laten gaan. Uiteraard houden we de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten. We gaan er vooral vanuit dat het een gezellige kermis wordt en dat mensen vooral richting Tilburg komen om ervan te genieten."

Dringend advies: zet een petje op
Mochten kermisbezoekers oververhit raken dan kunnen ze meteen terecht bij de centrale post op het Koningsplein. Daar worden ze in een door een airco gekoelde ruimte behandeld. De GGD en EHBO hebben ook een dringend advies voor de kermisbezoekers: “Zet in ieder geval een petje of een hoedje op, smeer je goed in en neem een flesje water mee.” 

Het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) zal tijdens de kermis mensen (die het willen) met zonnebrandcrème gaat insmeren. Met die actie wil het KWF de kermisklanten ervan bewust maken dat onbeschermd rondlopen in de felle zon het risico op huidkanker aanzienlijk verhoogt.

Dampende weervoorspellers
Sommige kermisexploitanten zien de bui al een beetje hangen. Net als de kreet van marktkooplui ‘dames bloot, handel dood’ zijn ze bang dat door alle aandacht voor de hitte bezoekers zullen wegblijven.

Ondernemer Henry Knubben pleit dan ook voor iets meer nuance in de berichtgeving van de weerbureaus. “Laat ze gewoon voorzichtiger zijn met de uitspraken die ze doen. Ik hoop dat de mensen zich er niet al te veel van aantrekken. Weerman Pelleboer zei vroeger 'als het niet regent is het droog'. Gewoon vingertje in de lucht, een afweging maken en lekker naar de kermis komen.”

Met zijn jarenlange ervaring denkt Van Laarhoven dat door de hitte de kermis overdag minder druk bezocht zal worden en ’s avonds juist meer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.