Video

Boswachter gaat spitten om de natuur handje te helpen in Loonse en Drunense Duinen na brand

20 juli 2018 om 18:54
nl
De natuur in de Loonse en Drunense Duinen is zo aangetast door de enorme brand van afgelopen week, dat boswachters gaan proberen een herhaling van vijfentwintig jaar geleden te voorkomen. Toen woedde er namelijk ook een enorme brand en die gevolgen zijn nu nog altijd zichtbaar.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Boswachter Lex Querelle legt uit hoe je, een kwart eeuw later, nog steeds kunt zien wat voor schade zo'n enorme brand heeft aangericht. “Het as van de brand werkt als een soort kunstmest. Daar reageert gras heel sterk op. Die verbrande bodem was dus snel helemaal bedekt met gras. Die begroeiing is zo dicht, dat de bomen niet meer kunnen kiemen.” Vijfentwintig jaar later is zo'n verbrand stuk dus nog steeds een groot grasveld.

Natuur handje helpen
Om te voorkomen dat de getroffen gebieden nu ook allemaal in één grote grasvlakte veranderen, gaat de boswachter de natuur een beetje helpen. “Wat wellicht helpt, is dat als de vergrassing toeslaat, we de grond omspitten. Hopelijk kunnen de bomen zichzelf dan uitzaaien.” Want nu de brandweer weg is, is het weer aan de boswachter om het gebied te beschermen. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.