'Schimmige band tussen gemeente Bergen op Zoom en Philip Morris'

21 juli 2018 om 08:59
nl
Bergen op Zoom onderhoudt een 'schimmige' relatie met tabaksproducent Philip Morris, die in deze gemeente gevestigd is. Dat vinden Marcel Metze en Krijn Schramade van de zogenoemde 'onderzoeksredactie Tabak'. Zij baseren zich op 1362 pagina's aan interne stukken, die ze via een acht maanden durende WOB-procedure boven tafel hebben gekregen. "En dat is nog maar het topje van de ijsberg."
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Volgens Metze en Schramade lobbyde de gemeenteraad het afgelopen decennium voor Philip Morris, reisden ambtenaren met officials van de tabaksproducent naar de EU, zocht de gemeente huurders voor de leegstaande gebouwen van Philip Morris en liet de burgemeester zich 'gebruiken voor sluikreclame'. 

"Tijdens een feestelijke gelegenheid gaf de burgemeester bijvoorbeeld acte de présence voor een bord waar uitvoerig een nieuw product werd aangeprezen", verduidelijkt Metze. "Terwijl de 'gezondheidszegeningen' daarvan hoogst twijfelachtig zijn. Bij zo'n presentatie is pers aanwezig, wordt gefotografeerd... Voor zo'n bedrijf is dit ondersteuning. Zo'n burgemeester is naïef dat hij zoiets doet. Hij zou moeten weten dat dit dingen zijn waar bedrijven van gebruik maken om zich te legitimeren. Als het nou gaat om een bedrijf dat gezonde producten maakt, is het allemaal niet zo'n probleem. Maar hier gaat het om een specifieke bedrijfstak - de tabaksindustrie - waarvan zowel de Nederlandse overheid, VWS als internationale verdragen zeggen dat je hiervan een beetje afstand van moet houden". 

Spoorloos verdwenen

Metze en Schramade hebben zich 'helemaal gebaseerd op documenten van de gemeente zelf'. "Het zijn allemaal WOB-documenten waar al deze dingen uitkomen." Wel benadrukken ze dat uit deze documenten het nodige is weggelakt. "En drie eerder nog aanwezige interne memo’s zijn opeens spoorloos verdwenen." 

Obstructie
Metze en Schramade hebben hun bevindingen gepubliceerd op de website Follow the Money, een platform voor onderzoeksjournalistiek.

De onderzoeksredactie heeft een bezwaarprocedure aangespannen tegen Bergen op Zoom vanwege obstructie en misleiding. Volgens Metze en Schramade 'dwarsboomt de gemeente de controle van buitenaf op mogelijke beïnvloeding door de tabaksindustrie'. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!