Tom Dumoulin is geliefd bij criteriums, Steven Kruijswijk inmiddels hoog op verlanglijstjes

21 juli 2018 om 14:41
nl
Terwijl de Tour de France nog in volle gang is, zijn de organisatoren van de criteriums druk bezig met het vastleggen van toprenners. De naam van Tom Dumoulin staat bij iedereen met stip op de eerste plaats, hij komt sowieso aan de start in Chaam en Etten-Leur. Verder is het nog even afwachten, want de goede prestaties van de Nederlandse renners kunnen nog voor problemen zorgen.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

Op de eerste rustdag had Pierre Hermans nog geen topper vastgelegd voor Daags na de Tour, maar het wensenlijstje was groot. "Tom Dumoulin, Dylan Groenewegen, Steven Kuijswijk, Bauke Mollema. Eigenlijk alle Nederlandse renners die zich in de Tour 'in the picture' rijden willen wij graag naar Boxmeer halen." 

"We geven wel echt de voorkeur aan Nederlandse renners", vervolgt de voorzitter van het criterium dat op maandag 30 juli op het programma staat. Liever de Nederlandse top aan de start dan de gele trui. "Nou, het kan natuurlijk ook nog steeds allebei. Wie zegt dat Dumoulin niet wint?" De goede prestaties van alle Nederlanders maakt het vormen van een deelnemersveld wel lastiger, geeft Hermans eerlijk toe. "Je zit met een bepaald budget. En hoe beter ze het doen, hoe meer ze kosten. Eigenlijk moet ik dus helemaal niet blij zijn met die goede prestaties", zegt hij met een lach.

De reden dat ze in Boxmeer vooral Nederlandse toppers willen hebben is het contact dat de fans kunnen hebben. "We willen altijd graag dat de fans dichtbij hun helden kunnen komen. Ook in de vorm van een meet-and-greet. Wat dat betreft is er veel mogelijk bij ons." Bij de vrouwen staat er al een mooi deelnemersveld. Met Chantal Blaak, Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, Ellen van Dijk en Marianne Vos is de Nederlandse top sowieso aanwezig.

Wachten op privacy instellingen...

 

Kjeld Nuis
Dumoulin is al wel vastgelegd door de organisatie van Profwielerronde Etten-Leur, daar gaat hij de strijd aan met schaatser Kjeld Nuis. "Mooi hè", zegt Voorzitter Ronnie Buiks. Nuis werd dit jaar olympisch kampioen op de 1000 en 1500 meter. Op 19 augustus maakt hij deel uit het van profpeloton in het criterium in Etten-Leur. "We hebben altijd wel iets met medaillewinnaars van de Olympische Spelen gehad, maar het waren dan altijd wielrenners. Nu hebben we met Kjeld een schaatser. Hij gaat de strijd aan met Dumoulin."

Met het vastleggen van Dumoulin en Nuis is men in Etten-Leur nog niet klaar. "Onze ambities zijn erg hoog. We wachten de ontwikkelingen in de Tour af. Dumoulin hebben we al vast weten te leggen. Maar wie komt er nog meer op het podium in Parijs? Peter Sagan is altijd een mooie naam. Een trui is altijd mooi om te hebben. We hebben nog even de tijd, maar er komen nog wel mooie namen bij."

Tekst gaat verder onder de foto van 'wielrenner' Kjeld Nuis.

 

'Voorkeur voor Nederlanders'
Stan la Haye is blij dat het de organisatie van de Acht van Chaam gelukt is om Dumoulin te strikken. De winnaar van de Giro in 2017 staat op woensdag 1 augustus aan de start. "Daar zijn we heel erg blij mee. Ons wensenlijstje is daarnaast nog heel erg groot en daarbij hebben we een voorkeur voor goede Nederlandse renners."

Duidelijkheid over wie er naast Dumoulin aan de start verschijnen volgt na de tweede rustdag, geeft de voorzitter aan. "De prestaties in de Tour zijn daarin heel belangrijk. Er kan veel gebeuren. Het is jammer dat Dylan Groenewegen moest afstappen, maar hij is altijd interessant. Steven Kruijswijk doet het goed, dat maakt hem ook heel interessant. We gaan kijken hoe de Tour zich de komende dagen nog verder ontwikkelt. Maar we gaan er wel vanuit dat we nog wat leuke renners toe gaan voegen aan het deelnemersveld."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.