Wouter en Frieda telden de ganzen in de Biesbosch en er mag weer gejaagd worden

WERKENDAM - 4195 ganzen telden Wouter en Frieda van de vereniging wildbeheereenheid de Biesbosch. Elk jaar worden de ganzen geteld, vooral om uit te vinden of het er meer of minder zijn dan eerdere jaren. Daarom is het belangrijk dat er steeds op dezelfde dag, hetzelfde tijdstip en op dezelfde manier wordt geteld. Daarom is de derde zaterdag van juli Nationale Ganzenteldag om vast te stellen of er op de vogels gejaagd mag worden.

Misschien wel de mooiste plek in Brabant om ganzen te tellen is de Noordwaard Polder in de Biesbosch. Dat vinden ook de ganzen, die er massaal zijn neergestreken. De ruim 4000 vogels die Wouter en Frieda dit jaar telden, zijn er heel wat meer dan de 3200 van vorig jaar. Collega's Chris en Frans telden in de Oostwaard in de Biesbosch maar 74 ganzen.

Uit eten
Het enorme verschil in aantallen zit hem erin dat ganzen in de Oostwaard eten en in de Noordwaard Polder rusten. 

Alle vier de tellers zijn verrast over de enorme aantallen. De voorspellingen liepen uiteen van 1000 tot 1500 vogels. Het zijn er vele malen meer. Dat betekent voor de jagers dat er ook het komende jaar weer volop op ganzen geschoten mag worden.

Overlastgevende ganzen
De ganzentelling wordt gedaan door leden van vereniging wildbeheereenheid de Biesbosch, een vereniging die vooral bestaat uit jagers. Ook het dieren tellen is een onderdeel van de jacht. Er mag alleen gejaagd worden op dieren die overlast geven aan de omgeving. 

Bij de ganzen is duidelijk dat die overlast er is, daarvoor is een telling eigenlijk niet nodig, vertelt Wouter Venzelaar: "De ganzen zijn dol op graan. Als een akkerbouwer de ganzen niet zou mogen afschieten, dan houdt hij geen oogst meer over." Boeren zijn maar wat blij als de jagers de ganzen die hun land leegeten komen afschieten.

Zielig is het ook niet, vertelt Wouter. "Deze ganzen hebben een prachtig leven gehad en worden nadat ze zijn geschoten opgegeten." Wouter schoot het afgelopen jaar honderden ganzen. Het grootste deel daarvan verkoopt hij aan een poelier en een deel eet hij zelf op. 

[video:2815233]


Wouter begint behoorlijk bedreven te worden in het bereiden van ganzenvlees: "Het is mager vlees, daarom is het best lastig te bereiden, maar ik kan met mijn gehaktmolen best lekker ganzengehakt maken. Ik doe er dan extra vet bij en dan smaakt het prima." Collega-teller Frieda luistert geïnteresseerd mee. "Ik maak ook ganzengehakt, maar mijn kinderen proeven het meteen en vinden het minder lekker." "Volgende keer wat buikspek of kinnebak toevoegen, dan is het heerlijk", tipt Wouter.